PIB-ul Azerbaidjan-ului ar putea scădea în acest an cu 3,5%, dar va crește anul viitor în funcție de prețurile petrolului

PIB-ul Azerbaidjan-ului ar putea scădea în acest an cu 3,5%, dar va crește anul viitor în funcție de prețurile petrolului
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 dec 2020

Țările exportatoare de petrol din CSI sunt cel mai bine pregătite să reziste șocului dublu al pandemiei COVID-19 și scăderii globale a prețurilor petrolului, scrie publicația Trend, citând date analitice ale companiei independente de investiții Renaissance Capital.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Azerbaidjanul, fiind una dintre țările exportatoare de petrol din CSI, se așteaptă să încheie anul 2020 cu o scădere moderată a PIB de 3,5%, care este considerat un mic indicator în rândul țărilor exportatoare de petrol la nivel mondial", arată compania, citată de News.ro.

Potrivit aceleiași surse, Azerbaidjanul are un buget echilibrat, cu un deficit moderat, un nivel scăzut al datoriei publice și suficiente rezerve valutare pentru a asigura sustenabilitatea chiar și pe o perioadă prelungită cu prețuri scăzute ale petrolului.

Compania a subliniat, de asemenea, că nu există riscuri semnificative pentru reducerea ratingurilor suverane de credit ale Azerbaidjanului.

"Scenariul de referință pentru anul viitor, presupunând un preț al petrolului de 50 dolari pe baril și o creștere treptată a producției, va ajuta creșterea PIB-ului Azerbaidjanului să se recupereze la 2,9%", au spus reprezentanții companiei.

Anterior, Ministerul Economiei din Azerbaidjan a pregătit trei scenarii pentru dezvoltarea economică pentru 2021 și, potrivit acestora, creșterea PIB-ului Azerbaidjanului ar trebui să fie de până la 3,8%, în funcție de prețurile petrolului pe piețele mondiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
azerbaijan
pret
petrol
pib