Polemică Nicușor Dan – Sebastian Burduja pe căldura bucureștenilor

Polemică Nicușor Dan – Sebastian Burduja pe căldura bucureștenilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 aug 2023

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni că, de la finalul săptămânii trecute, lipsa apei calde în București este ″o responsabilitate a Ministerului Energiei, care nu a fost gata cu CET-ul lui (CET Sud – n.r.) să producă″. Marți, ministrul PNL de resort, Sebastian Burduja, i-a dat replica spunând că CET Sud și-a reluat producția în termenul anunțat după o revizie programată și a amintit de datoria de aproape 1 miliard de lei a operatorului Termoenergetica, deținut de municipalitatea bucureșteană, față de producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), controlat de Ministerul Energiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nicușor Dan a spus, la B1TV, că autoritatea locală a ales să efectueze acum o serie de lucrări la rețeaua de termoficare, pentru a preveni eventuale avarii de amploare în timpul iernii.

DECIZIE Termen mai mare pentru polițele RCA. Impactul inclusiv asupra șoferilor cu polițe Euroins CITEȘTE ȘI DECIZIE Termen mai mare pentru polițele RCA. Impactul inclusiv asupra șoferilor cu polițe Euroins

"Cam două săptămâni oamenii nu au avut apă caldă, pentru că am avut un așa numit 'cămin', care este un loc unde se transferă apă caldă de pe o rețea pe alta, care avea o vechime de 55 de ani. Nu se mai intervenise. Și eram în pericol ca chestiunea asta să pice iarna asta. Și atunci s-a luat decizia: o facem vara asta. Am încercat să deviem pentru sectoarele 2 și 3 de la CET Progresu și a crăpat. Și atunci s-a oprit CET Progresu și până când s-a remediat... Noi am terminat joi, săptămâna trecută, deci cam două săptămâni a luat să facem căminul acela, nu a fost apă caldă cam în jumătate (din București - n.r.). (...) Până joi a fost treaba noastră. Începând de vineri, cred, din nou chestiunea e împărțită. Noi transportăm și ministerul produce. De vineri, sâmbătă, duminică și azi e o responsabilitate a Ministerului, care nu a fost gata cu CET-ul lui să producă", a precizat Nicușor Dan, potrivit Agerpres.

În replică, Ministerul Energiei a transmis marți că CET Sud, care se află în subordinea directă a ELCEN, nu a Ministerului Energiei, a fost în revizie programată în perioada 1 – 21 august și, conform programului anunțat și confirmat cu Primăria Generală, a respectat termenul de reluare a funcționării centralei.

EXCLUSIV Mișa, DGAMC: Din controalele în sectorul bancar am mai atras în plus peste 400 milioane lei. Vrem să începem controale la alte două bănci, dar ne confruntăm cu o criză majoră de personal CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mișa, DGAMC: Din controalele în sectorul bancar am mai atras în plus peste 400 milioane lei. Vrem să începem controale la alte două bănci, dar ne confruntăm cu o criză majoră de personal

″Faptul că Elcen are încă unele centrale vechi și nu instalații noi, eficiente și flexibile, este din cauza faptului că nici până astăzi Primăria nu și-a plătit obligațiile de plată, iar compania Electrocentrale București nu are banii necesari demarării unor investiții și modernizări absolut necesare, situație perpetuată de ani de zile″, se arată într-un comunicat al instituției.

Potrivit sursei citate, ministrul Energiei a trimis de mai bine de o lună o scrisoare primarului general, la care nu a primit nici un răspuns și în care i-a semnalat că există o datorie foarte mare, de aproape un miliard de lei, pe care Termoenergetica, compania din subordinea Primăriei Generale, care distribuie efectiv agentul termic către bucureșteni, o are către ELCEN. Ministerul a adăugat că i s-a reamintit primarului general că ELCEN trebuie să achiziționeze gaz pentru sezonul rece și că, dat fiind că gazul se achiziționează în avans, conform legislației în vigoare, ELCEN nu va avea fondurile necesare să achiziționeze acest gaz.

Unul dintre sindicatele din ANAF anunță că mâine va avea loc o grevă de avertisment. \ CITEȘTE ȘI Unul dintre sindicatele din ANAF anunță că mâine va avea loc o grevă de avertisment. "Îi așteptăm alături de noi pe toți colegii nemulțumiți"

″Prefer să avem un dialog constructiv și transparent cu Primarul General și Primăria Capitalei pentru că cetățenii orașului București au nevoie de soluții concrete și de probleme rezolvate, nu de pasarea responsabilității. De asta sunt sătui. Singurele răspunsuri pe care le am în urma demersului meu de mai bine de o lună sunt în diferite interviuri în presă ale domnului Nicușor Dan. Aștept un răspuns concret, instituțional, și plata urgentă a datoriei către ELCEN, de aproape 1 miliard de lei. E nevoie de implicare și de soluții. Pe această cale, reiterez necesitatea abordării serioase a termoficării din București și voi propune de urgență înființarea unui grup de lucru, coordonat de Ministerul Energiei, care să identifice soluții rapide pentru ieșirea din criză și modernizarea sistemului de termoficare care asigură apa caldă și încălzirea pentru bucureșteni. Suntem în 2023 și nu mai putem tolera condiții de viață ca în secolul trecut în capitala României″, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

În noiembrie anul trecut, pe când era încă ministru al Digitalizării, Burduja a declarat, la Prima TV, că nu va refuza o eventuală provocare de a candida la Primăria Generală a Bucureștiului din partea liberalilor dacă va primi această propunere, precizând însă că, la acel moment, în PNL nu se discutase ca el să fie candidatul liberalilor. Informații în acest sens au apărut ulterior în spațiul public și anul acesta, după cum poate fi citit aici sau aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura apa calda bucuresti
nicusor dan apa calda
sebastian burduja primaria capitalei