Restanțe de 2 miliarde lei ale statului față de furnizorii de energie

Restanțe de 2 miliarde lei ale statului față de furnizorii de energie
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 aug 2023

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță, în legătură cu întârzierile la plata banilor către furnizori, că în următoarele două săptămâni datoriile vor fi achitate, însă semnalele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că există și alte facturi de achitat către furnizori, în valoarea de aproximativ două miliarde lei. Ministrul PNL a adăugat că a solicitat, la rectificarea bugetară, suma de două miliarde lei pentru a acoperi facturile viitoare care vor fi validate de către ANRE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Este vorba de sumele datorate de stat furnizorilor de energie și gaze drept compensații pentru diferențele dintre costurile de achiziție din piețe și prețurile plafonate facturate clienților finali.

Undă verde: Mozaik Investments, care a investit în 5 to Go și Flavours, intră în acționariatul grupului Untold. Vizată - extinderea pe piața globală a brandului Untold CITEȘTE ȘI Undă verde: Mozaik Investments, care a investit în 5 to Go și Flavours, intră în acționariatul grupului Untold. Vizată - extinderea pe piața globală a brandului Untold

 ″Noi am făcut aceste plăți către furnizori de la buget, Ministerul de Finanțe ne-a virat sumele și aceste plăți au fost făcute până în luna septembrie. După au fost alimentate din Fondul de tranziție energetică și din impozitul pe venitul suplimentar plătit de producătorii de gaze. Nemairămânând bani de la Ministerul de Finanțe, aceasta este treaba lor, am identificat că trebuie modificat cadrul legislativ și am dat ordonanța 30, acum 2-3 săptămâni, în 10 august ea a fost publicată în Monitorul Oficial si prin ea noi putem prelua sume din Fondul de solidaritate. S-au strâns 3,1 miliarde lei, din care trebuie să împărțim banii cu Ministerul Muncii. Urmează să fie făcute aceste plăți în următoarele două săptămâni.

Acea sumă acoperă tot ceea ce este de plată la Ministerul Energiei. Semnalele de la ANRE, după ce au făcut o analiză, arată că există alte facturi de vreo 2 miliarde de lei. Nu acoperă toate datoriile statului român până în luna august. Ministerul Energiei a cerut încă două miliarde de lei la rectificarea bugetară″, a afirmat Sebastian Burduja, întrebat luni de News.ro care este în prezent situația datoriilor către furnizori.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare preturi energie gaze
compensatii furnizori energie gaze
supraimpozitare energie gaze