Politica „de speriat” de la societățile de stat din energie, a mandatelor de conducere provizorii, continuă. Mandatul directorului Romgaz, prelungit cu 2 luni

Politica „de speriat” de la societățile de stat din energie, a mandatelor de conducere provizorii, continuă. Mandatul directorului Romgaz, prelungit cu 2 luni
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 apr 2018

Corin Cindrea va păstra șefia executivă a producătorului de gaze naturale Romgaz, pe care a preluat-o în decembrie, până la jumătatea lunii iunie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tot provizoriu, dar rămân cu tine. Consiliul de Administrație al Romgaz Mediaș (SNG) a decis ieri prelungirea cu 2 luni a mandatului de director general pentru Corin Emil Cindrea, cel care ocupă această poziție de la jumătatea lunii decembrie, când, în timpul guvernului Mihai Tudose, a fost înlocuit fostul director Virgil Metea. Mandatul ar urma să expire pe 14 iunie.

În hotărârea CA al Romgaz din 14 decembrie 2017 se menționa că Cindrea este numit director pentru un mandat de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii până la 6 luni.

De ce este important: Statul român, prin ministerele de resort care sunt deținătoare ale pachetelor majoritare de acțiuni la unele societăți strategice, a promovat în actuala guvernare o politică a numirii conducerilor administrative și executive cu mandate scurte de 4 luni, prelungite periodic, în condițiile în care Guvernul Sorin Grindeanu a exceptat aceste societăți de la aplicarea regulilor de guvernanță corporativă, stabilite conform legislației introduse în 2011.

De speriat!

Fostul manager timp de mai bine de 7 ani al Fondului Proprietatea (FP), cel mai mare deținător de pachete minoritare la societăți cu capital majoritar de stat, polonezul Greg Konieczny, declara pentru Profit.ro la sfârșitul anului trecut că „este o rușine” că regulile de guvernanță corporativă nu sunt respectate la aceste companii, cu atât mai mult cu cât unele dintre acestea sunt listate la bursă.

Mai ales la companii care activează în domeniul infrastructurii utilitare și a producției de energie, unde planurile, prin natura business-urilor trebuie să fie bazate pe strategii de 15-20 de ani, volatilitarea personalului ar trebui să fie mai redusă. „Este de speriat”, spunea atunci Konieczny.

Totuși, rezultatele sunt record

Piața pare a fi, însă, confortabilă chiar și cu aceste provizorate, atât timp cât rezultatele vin. Acțiunile Romgaz se tranzacționează în zona de 38,00 lei/acțiune, ale maximelor de la listarea acestui emitent în noiembrie 2013, așa cum se vede pe graficul atașat.

Politica „de speriat” de la societățile de stat din energie, a mandatelor de conducere provizorii, continuă. Mandatul directorului Romgaz, prelungit cu 2 luni

Este o performanță susținută de dividendul brut de 4,99 lei/acțiune, incluzând și o distribuire suplimentară din rezervele constituite în anii anteriori și care la ultimul preț de piață încă poartă un randament net de 12,51%.

Este cash-ul care vine către acționari, dintre care statul român are o deținere de 70,00%, prin Ministerul Energiei, în urma unui rezultat record obținut anul trecut. Conform raportării financiare preliminare din februarie, profitul net s-a majorat cu 82,35% față de anul 2016, la 1,87 miliarde lei, în contextul unei cifre de afaceri de 4,56 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
bvb
bursa
dividende
greg konieczny
ministerul energiei
fondul proprietatea