ANALIZĂ Peste 1 milion de consumatori casnici au optat pentru piața concurențială de electricitate. Cu cât plătesc mai puțin și care sunt câștigătorii și pierzătorii liberalizării pieței

ANALIZĂ Peste 1 milion de consumatori casnici au optat pentru piața concurențială de electricitate. Cu cât plătesc mai puțin și care sunt câștigătorii și pierzătorii liberalizării pieței
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 12 apr 2018

Numărul de consumatori casnici de electricitate care au optat pentru un regim concurențial și au făcut astfel o economie de aproximativ 20% la factură a depășit un milion la finalul anului trecut. Câștigătorii procesului de liberalizare sunt tot furnizorii de ultimă instanță, care și-au acontat peste 900 de mii de clienți de pe piața nereglementată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Între aceștia însă se remarcă atât un câștigător detașat, Enel, cât și un pierzător net, Electrica Furnizare. Dacă la finalul anului 2016, Enel, prin cele două companii de furnizare ale sale (Enel Energie și Enel Energie Muntenia), avea o cotă de piață de aproximativ 8,3% și comercializa 2700 GWh pe piața concurențială, la finalul anului trecut, compania italiană ajunsese la o cotă de 17,4% și o cantitate de energie tranzacționată pe piața concurențială de 6500 GWh.

Electrica Furnizare, companie al cărei cel mai important acționar este statul român, în schimb, înregistra la finalul anului 2016 o cotă de piață de 15,98% și vindea 5300 GWh pe segmentul concurențial. La finalul anului trecut, cota Electrica Furnizare scăzuse la 11,58%, iar cantitatea de energie vândută pe piața concurențială coborâse la 4100 GWh.

ANALIZĂ ENEL își consolidează poziția de lider al pieței de furnizare a energiei electrice, ca urmare a numărului de clienți atrași pe piața concurențială CITEȘTE ȘI ANALIZĂ ENEL își consolidează poziția de lider al pieței de furnizare a energiei electrice, ca urmare a numărului de clienți atrași pe piața concurențială

Un alt furnizor de ultimă instanță care a beneficiat de pe urma liberalizării pieței a fost E.On Energie, care și-a crescut cota de piață într-un singur an (2017) de la 6,66% la 10,19%, și și-a majorat cantitatea vândută pe iața concurențială de la 2200 GWh la 3600 GWh.

ANALIZĂ Peste 1 milion de consumatori casnici au optat pentru piața concurențială de electricitate. Cu cât plătesc mai puțin și care sunt câștigătorii și pierzătorii liberalizării pieței

CEZ Vânzare, în schimb, a stagnat, vânzând o cantitate de energie similară pe piața concurențială și în 2016 și în 2017, aproximativ 1600 GWh. Ca urmare a majorări cantității de energie vândută pe această piață, în pofida cantității de energie similară tranzacționată, cota sa de piață a scăzut de la 4,79% la 4,37%.

Într-un interviu acordat Profit.ro la începutul lunii februarie Cornelia Szabo, președinte al Directoratului CEZ Vânzare, Cornelia Szabo, afirma că aproximativ 2% din totalul de 1,3 milioane de clienți ai CEZ Vânzare au optat pentru un regim concurențial, restul fiind alimentați în regim reglementat. La nivel național, media este mai ridicată, de aproximativ 10%. “Contează profilul clienților. În București și Ilfov (zone operate de Enel Energie Muntenia - n.r.), de exemplu, populația are un alt acces la informație. Clienții noștri provin în proporție de 70% din mediul rural”, explică Cornelia Szabo diferența dintre procentul înregistrat de CEZ și cel mediu la nivel național. Potrivit președintelui Directoratului CEZ Vânzare, în urma liberalizării pieței, aproximativ 1% din clienții companiei au preferat să semneze contracte cu alți furnizori de pe piața liberă.

La finalul lunii ianuarie a anului trecut, doar 270.000 de consumatori casnici optaseră pentru segmentul concurențial. În următoarele 11 luni însă, aproximativ 750.000 de consumatori casnici au părăsit sistemul reglementat, numărul consumatorilor de pe piața liberă ajungând la finalul anului 2017 la 1,015 milioane, din totalul de aproximativ 8 milioane de consumatori casnici din România.

ANALIZĂ Peste 1 milion de consumatori casnici au optat pentru piața concurențială de electricitate. Cu cât plătesc mai puțin și care sunt câștigătorii și pierzătorii liberalizării pieței

Potrivit datelor ANRE, prețul mediu (fără TVA, accize sau alte taxe, dar care include toate serviciile aferente - tarife transport, servicii sistem, distribuție, dezechilibre, taxe agregare PRE, măsurare) achitat de un consumator pe piața concurențială pentru un KWh a fost cuprins între 0,362 și 0,376 lei în funcție de tranșele de consum, în timp ce prețul mediu pentru clienții rămași în sistemul reglementat a fost de 0,465 lei/Kwh în trimestrul al patrulea al anului trecut. Rezultă o economie de peste 20% la factura de electricitate.

Profit.ro avertiza încă de pe 2 octombrie 2017 că, în iarnă, consumatorii casnici (dar și cei non-casnici) care nu și-au negociat contracte de furnizare de energie pe piața liberă, în special cei care se încălzesc cu energie electrică, ar trebui să-și majoreze bugetul alocat plății curentului electric în ultimele trei luni ale anului trecut cu 20% față de perioada similară a lui 2016. Motivul: spre deosebire de consumatorii care au preferat să-și negocieze energia electrică pe piața liberă cu mai mulți furnizori și care beneficiază de un preț fix pe perioada contractuală, cei care au rămas captivi în sistemul reglementat achită un preț variabil.

Până la 1 ianuarie aceasta avea două componente: una reglementată de Autoritatea Națională în Domeniul Energiei (ANRE), și una concurențială de piață, avizată și ea de ANRE, dar care varia în funcție de prețul de achiziție cu care furnizorii au cumpărat energia pe bursa de energie operată de OPCOM. De la 1 ianuraie componenta reglementată de 10% a fost eleimiunată rămânând doar cea concurențială de piață, care a evoluat ascendent ca urmare a faptului că anul trecut prețul de achiziție, fie că este vorba de cel de pe piețele la termen, însă mai ales pe piața spot, a crescut comparativ cu 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
libralizare
pret
energie
enel
electrica
cez