Politicile divergente ale țărilor față de livrările ruse de petrol și gaze, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina

Politicile divergente ale țărilor față de livrările ruse de petrol și gaze, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 apr 2022

O abordare divizată a țărilor față de livrările ruse de petrol și gaze, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, a devenit mai evidentă în ultimele săptămâni, unele națiuni anunțând interzicerea importurilor de energie din această țară, în timp ce altele le dublează, relatează Business Insider.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Când Rusia a lansat un atac fără precedent asupra Ucrainei la începutul acestui an, națiunile occidentale și-au unit forțele pentru a impune sancțiuni țării în efortul de a pedepsi Rusia pentru acțiunile sale, scrie News.ro.

FOTO Scandalul standului României de la Târgul de Turism de la New York - Cum arătau standurile altor state CITEȘTE ȘI FOTO Scandalul standului României de la Târgul de Turism de la New York - Cum arătau standurile altor state

Măsurile punitive variază de la blocarea accesului anumitor bănci rusești la sistemul bancar global SWIFT și până la blocare de către UE și alte țări europene a zborurilor rusești în spațiul lor aerian.

Pe măsură ce războiul continuă, țările aplică acum sancțiuni asupra sectorului energetic al Rusiei, care are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume și este al treilea mare producător de petrol, reprezentând aproximativ 12% din producția mondială de petrol.

Iată cum unele țări se confruntă cu problemele energetice, în contextul invazției Rusiei în Ucraina.

Italia

Italia își temperează dependența de gazul rusesc apelând la țări precum Egipt și Algeria pentru aprovizionarea cu energie.

Eni, gigantul italian de petrol și gaze, a semnat recent un acord-cadru cu Egyptian Natural Gas Holding Company (EGAS), care a spus că va contribui la maximizarea producției de gaze și a exporturilor de gaze naturale lichefiate.

Potrivit Reuters, Italia își asigură aproximativ 40% din importurile de gaze din Rusia. De asemenea, a fost de acord să-și intensifice importurile de gaze din Algeria cu aproximativ 40% în timpul războiului.

Statele baltice

Luna aceasta, statele baltice care includ Lituania, Letonia și Estonia, au redus importurile de gaze rusești.

”De la 1 aprilie, gazele naturale rusești nu mai circulă în Letonia, Estonia și Lituania”, spune Uldis Bariss, CEO al Conexus Baltic Grid, operatorul de stocare a gazelor naturale din Letonia, pentru Al Jazeera.

Lituania a devenit prima țară europeană care a abandonat livrările rusești de energie în urma războiului din Ucraina.

”Dacă putem face asta, o poate face și restul Europei!” a declarat pe Twitter președintele țării, Gitanas Nauseda.

SUA

 În afara Europei, SUA au interzis și importurile de petrol și gaze rusești. Președintele Joe Biden a anunțat ”lovitura puternică” împotriva președintelui rus Vladimir Putin luna trecută.

”Acesta este un pas pe care îl facem pentru a-i provoca mai multă durere lui Putin, dar vor exista și costuri aici, în Statele Unite”, a spus Biden.

Consumatorii americani resimt efectele creșterii prețurilor la gaze ca urmare a inflației din perioada pandemiei, împreună cu noile sancțiuni impuse livrărilor de energie din Rusia. În martie, prețul mediu al galonului de benzină din SUA a depășit 4 dolari pentru prima dată din 2008.

Marea Britanie

Guvernul Regatului Unit a anunțat recent măsuri împotriva aprovizionării cu energie a Rusiei, angajându-se să pună capăt tuturor importurilor de cărbune și petrol rusesc până la sfârșitul anului 2022.

”Până la sfârșitul anului 2022, Regatul Unit va pune capăt oricărei dependențe de cărbune și petrol rusesc și va pune capăt importurilor de gaze cât mai curând posibil”, a spus guvernul.

Acesta a adăugat că Marea Britanie va interzice și exportul de echipamente și catalizatori cheie de rafinare a petrolului, ”reducând capacitatea Rusiei de a produce și exporta petrol”.

Alte sancțiuni includ măsuri împotriva lui Aleksandr Diukov, directorul general al celui de-al treilea mare producător de petrol , deținut în majoritate de statul rus, Gazprom Neft.

Germania

Țara se confruntă cu presiuni crescânde pentru a renunța la energia rusă, deși este foarte dependentă de ea, în special de gazele naturale care trec prin rețeaua de conducte Nord Stream.

Cu toate acestea, tăierea legăturilor cu Rusia se poate dovedi un proces îndelungat. Reducerea folosirii gazelor rusești în economia germană ar avea un impact semnificativ asupra  producției industriale și ar putea duce la scheme de raționalizare.

Potrivit Bloomberg, cancelarul german Olaf Scholz a declarat: ”Lucrăm activ pentru a deveni independenți de necesitatea importului de gaz edin Rusia. Acest lucru, după cum vă puteți imagina, nu este atât de ușor, deoarece este nevoie de infrastructură care trebuie construită mai întâi”.

India și China

Pe fondul unui val de țări care reduc aprovizionarea cu energie din Rusia, India și China au adoptat o abordare diferită. P

e măsură ce sancțiunile ample au afectat exporturile de petrol ale Rusiei, prețurile acestora au scăzut atât de mult încât unii cumpărători din India și China au fost atrași să achiziționeze energie ieftină din Rusia.

Reuters a scris că de la invazia Rusiei în Ucraina, India a cumpărat cel puțin 13 milioane de barili de petrol rusesc. Totuși, nu se oprește la petrolul ieftin. Și cărbunele rusesc este în atenția Indiei.

Ramchandra Prasad Singh, un politician indian și membru al Parlamentului, a declarat la o conferință din New Delhi că India ”se îndreaptă în direcția importului de cărbune cocsificabil din Rusia”, potrivit Reuters. El a adăugat că India a importat 4,5 milioane de tone de cărbune rusesc, dar nu a indicat în ce perioadă de timp.

În ceea ce privește China, țara achiziționează petrol și cărbune rusești cu propria sa monedă. Rafinăriile independente mai mici din China mai cumpără în continuare petrol rusesc discret, a raportat recent Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
gaze
rusia