Polonezii de la Serinus Energy vor să profite de creșterea prețurilor la gaze. Compania a înființat o subsidiară pentru comercializarea gazelor extrase la Satu Mare

Polonezii de la Serinus Energy vor să profite de creșterea prețurilor la gaze. Compania a înființat o subsidiară pentru comercializarea gazelor extrase la Satu Mare
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 11 oct 2021

Compania poloneză de petrol și gaze Serinus Energy, operatorul perimetrului de hidrocarburi Satu Mare, și-a înființat o filială pentru comercializarea gazelor naturale pe piața locală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Serinus Energy Romania Trading SRL a fost creată “pentru a permite comercianților autorizați să acceseze direct piața românească de gaze și pentru a capta întreaga valoare a prețurilor gazelor în România”, transmite compania.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Noua subsidiară va comercializa inițial pe piața românească producția de gaze care nu este angajată în cadrul acordului încheiat cu olandezii de la Vitol.

INFOGRAFIC Cutremur și pe piața europeană de electricitate: prețuri de peste 300 euro/MWh. Energia din România, printre cele mai ieftine. România a devenit exportator net de electricitate CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Cutremur și pe piața europeană de electricitate: prețuri de peste 300 euro/MWh. Energia din România, printre cele mai ieftine. România a devenit exportator net de electricitate

Serinus Energy Romania Trading va fi pe deplin licențiată de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și va putea tranzacționa producția de gaze a Serinus, precum și gaze de la terți, precizează compania.

După cum a relatat Profit.ro, Serinus și compania olandeză Vitol Gas and Power au semnat, în 2018, un acord de vânzare a gazelor extrase în România, pe o perioadă inițială de un an de la începerea operațiunilor comerciale, cu posibilitate de prelungire.

Acordul vizează gazele extrase la Satu Mare, cu excepția cantităților pe care compania este obligată să le tranzacționeze pe piețele centralizate administrate de Bursa Română de Mărfuri (BRM).

De asemenea, compania a încheiat un acord cu operatorul sistemului național de transport al țițeiului și condensatului, Conpet, pentru transportul la rafinăria Petrobrazi a OMV Petrom a condensatului extras odată cu gazele naturale de la Moftinu.

Serinus exploatează, prin intermediul subsidiarei Serinus Energy România (fosta Winstar Satu Mare), perimetrul de hidrocarburi Satu Mare, unde a identificat rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze naturale, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.

Compania poloneză a lansat producția comercială pe piața locală în aprilie 2019.

 VIDEO Cîțu promite plafonarea prețurilor la energie de către un Guvern PNL cu puteri depline CITEȘTE ȘI VIDEO Cîțu promite plafonarea prețurilor la energie de către un Guvern PNL cu puteri depline

Serinus operează patru sonde comerciale în Satu Mare (Moftinu-1003, Moftinu-1007, Moftinu-1004 și Moftinu-8).

În iulie, compania a finalizat lucrările de foraj la cea de a cincea sondă, Sâncrai-1, compania anunțând atunci că a descoperit un nou câmp de gaz, similar celui de la Moftinu.

Sonda urma să fie pregătită pentru lansarea operațiunilor comerciale, însă programul de testare derulat înaintea finalizării lucrărilor nu a reușit să înregistreze flux de gaze în zonele selectate, astfel că lucrările au fost suspendate "în așteptarea unor studii tehnice suplimentare”.

Serinus Energy este controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de omul de afaceri polonez Jan Kulczyk, care a decedat în 2015. Kulczyk Investments este condus în prezent de fiul lui Jan Kulczyk, Sebastian, creditat de Forbes cu o avere de 1,7 miliarde de dolari.

Compania poloneză, cu activități în România și Tunisia, a raportat o pierdere înainte de taxe de 443.000 dolari după prima jumătate a anului, semnificativ redusă de la 12,9 milioane de dolari în primul semestru din 2020.

Veniturile au crescut de la 13,3 milioane de dolari la 15,9 milioane de dolari, în pofida scăderii producției cu 19%, până la un volum echivalent cu 2.012 barili de petrol (boe) pe zi.

Veniturile au fost susținute de revenirea cotațiilor petrolului la nivelurile dinaintea pandemiei și au fost afectate negativ de declinul natural al sondelor din România și de întârzierile legate de restricțiile impuse în pandemie.

În România, producția a scăzut cu 24% în perioada analizată, până la 1.442 boe/zi, în timp ce producția din Tunisia s-a redus cu 4%, de la 592 boe/zi la 570 boe/zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
serinus energy
subsidiara romania
serinus energy romania trading
comercializare gaze naturale
serinus satu mare
moftinu