Serinus Energy, controlată de miliardarul polonez Sebastian Kulczyk - o nouă descoperire de gaz în România

Serinus Energy, controlată de miliardarul polonez Sebastian Kulczyk - o nouă descoperire de gaz în România

Foto dreamstime.com

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 19 iul 2021

Compania poloneză de petrol și gaze Serinus Energy, controlată de un fond de investiții al miliardarului Sebastian Kulczyk, a descoperit un nou câmp de gaz în perimetrul Satu Mare, similar celui identificat anterior la Moftinu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Serinus a finalizat lucrările de forare la o nouă sondă, Sâncrai-1, situată la aproximativ 8 kilometri de proiectul Moftinu, relevă date analizate de Profit.ro.

Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie

Sâncrai-1 a fost forată la o adâncime de 1.600 metri. Lucrările au fost finalizate cu 5 zile mai devreme comparativ cu estimările inițiale, la costuri cu 19% mai mici față de cele bugetate.

Sonda va fi pregătită în vederea începerii producției comerciale.

Acțiunile Serinus s-au apreciat cu 6,5% pe bursa de la Londra în urma anunțului.

2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare? CITEȘTE ȘI 2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare?

Sâncrai-1 este a cincea sondă comercială de gaze naturale forată de Serinus în perimetrul Satu Mare, după Moftinu-1003, Moftinu-1007, Moftinu-1004 și Moftinu-8, ultima pusă în funcțiune în primul trimestru al anului.

După cum a relatat Profit.ro recent, planurile companiei includ săparea de sonde în șase noi locații în perioada următoare.

INFOGRAFICE - Cine poartă vina majorării facturilor la electricitate și gaze CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE - Cine poartă vina majorării facturilor la electricitate și gaze

Serinus exploatează, prin intermediul subsidiarei Serinus Energy România (fosta Winstar Satu Mare), perimetrul de hidrocarburi Satu Mare, unde a identificat rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze naturale, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.

Compania poloneză a lansat producția comercială la Moftinu în aprilie 2019. Serinus a semnat un prim contract cu Vitol Gas, cel mai mare trader independent de energie din lume, în vederea vânzării gazelor extrase în România.

De asemenea, compania a încheiat un acord cu operatorul sistemului național de transport al țițeiului și condensatului, Conpet, pentru transportul la rafinăria Petrobrazi a OMV Petrom a condensatului extras odată cu gazele naturale de la Moftinu.

Serinus Energy este controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de omul de afaceri polonez Jan Kulczyk, care a decedat în 2015. Kulczyk Investments este condus în prezent de fiul lui Jan Kulczyk, Sebastian, creditat de Forbes cu o avere de 1,7 miliarde de dolari.

Compania a obținut venituri de aproape 17 milioane de dolari în România anul trecut, în creștere cu 11% față de anul precedent, în contextul majorării producției de gaze cu peste 86%, până la un volum echivalent cu 1.788 barili de petrol (bep) pe zi.

În primul trimestru din acest an, producția a scăzut cu 14% comparativ cu perioada similară din 2020, la 1.495 bep/zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
serinus energy
serinus romania
sonda sancrai 1
descoperire gaze
camp gaze naturale
moftinu
satu mare
foraj sonda gaze