Serinus Energy, controlată de fiul miliardarului Kulczyk, a lansat producția de gaze la Satu Mare

Serinus Energy, controlată de fiul miliardarului Kulczyk, a lansat producția de gaze la Satu Mare
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 26 apr 2019

Compania poloneză de petrol și gaze Serinus Energy, controlată de un fond de investiții înființat de miliardarul polonez Jan Kulczyk, a lansat producția de gaze la centrala de la Moftinu, din județul Satu Mare. Acțiunile companiei s-au apreciat cu peste 14% la Londra.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Centrala a început să proceseze gazele naturale provenind de la sonda Moftinu 1003 în vederea vânzării acestora, potrivit unui comunicat al companiei.

Serinus a anunțat că va respecta un program de convențional de pornire, parametrii de producție și performanța instalației de gazificare urmând să fie stabilizați înaintea intrării în producție a gazului de la cealaltă sondă, Moftinu 1007.

Premieră: Gazprom a vândut gaz unei companii europene nu în dolari sau euro, ci în ruble CITEȘTE ȘI Premieră: Gazprom a vândut gaz unei companii europene nu în dolari sau euro, ci în ruble

În timpul perioadei de pornire și de stabilizare, Serinus intenționează să vândă gazele procesate în regim zilnic, după care volumele vor fi vândute lunar, în conformitate cu termenii acordului semnat recent cu olandezii de la Vitol Gas and Power.

“Este un moment-cheie pentru Serinus. Producția de gaze, funcționarea instalației și vânzarea gazelor procesate vor avea un impact transformațional asupra Serinus și al regiunii Moftinu”, a comentat directorul general al Serinus Energy, Jeffrey Auld.

Acțiunile Serinus s-au apreciat cu până la 14,63% pe piața AIM a bursei de la Londra în urma anunțului, până la prețul de 11,75 pence.

Serinus și Vitol Gas, cel mai mare trader independent de energie din lume, au încheiat, în decembrie anul trecut, un acord privind vânzarea gazelor extrase în România.

Înțelegerea vizează gazele ce vor fi extrase în primul an gazier de la începerea producției la Moftinu, cu excepția cantităților pe care compania este obligată să le tranzacționeze pe piețele centralizate administrate de Bursa Română de Mărfuri.

Anul gazier începe în luna octombrie și se încheie la finele lunii septembrie a anului următor. Potrivit Serinus, contractul cu Vitol Gas poate fi prelungit după expirarea termenului inițial.

Prețul de vânzare va fi calculat în funcție de media tranzacțiilor derulate pe piețele centralizate din România.

Serinus operează, prin intermediul subsidiarei Serinus Energy România (fosta Winstar Satu Mare), concesiunea de hidrocarburi Satu Mare, unde a identificat rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze naturale, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.

Serinus Energy este controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de fostul miliardarul polonez Jan Kulczyk, care a decedat în 2015. Kulczyk Investments este condus în prezent de fiul lui Jan Kulczyk, Sebastian, creditat cu o avere de 3,2 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
serinus
gaze
moftinu
productie
vitol gas