Poluare accidentală pe Mureș, de la termocentrala Iernut a Romgaz. Compania și ANAR au intervenit pentru remediere

Poluare accidentală pe Mureș, de la termocentrala Iernut a Romgaz. Compania și ANAR au intervenit pentru remediere
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 apr 2018

Adminstrația Națională ''Apele Române'' (ANAR) a intervenit după ce vineri s-a produs o poluare accidentală cu ulei mineral de transformator pe râul Mureș, la 100 de metri aval de termocentrala Iernut a Romgaz, se arată într-un comunicat al instituției.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În data de 13 aprilie 2018, la ora 12:40, s-a produs o poluare accidentală cu ulei mineral de transformator (de tip MOL Turbine 32K și MOL Turbine 46K), pe râul Mureș, aval 100 m de Termocentrala Iernut, județul Mureș. Cantitatea estimată este de circa o tonă. Personalul specializat AN "Apele Române"- ABA Mureș (GMPRA și Inspecția SGA Mureș) s-a deplasat la fața locului pentru investigații în teren și prelevare de probe. S-a intervenit la sursă pentru stoparea poluării (la Termocentrala Iernut). Conform fișelor de produs, uleiul de turbină nu conține PCBs și PCTs (bifenil policlorurați și trifenil policlorurat), având un impact redus asupra mediului", se spune în comunicat.

ANAR precizează că poluarea cu ulei produsă pe râul Mureș s-a dispersat pe o lungime de circa 10 km și o lățime de aproximativ 70-80 metri liniari, unde se semnalează pete de ulei discontinue. Până în prezent, aceasta s-a deplasat în aval, până la limita județului Alba.

Klaus Iohannis: România condamnă utilizarea armelor chimice în Siria, care nu este deloc justificată. Suntem solidari cu acțiunile partenerilor noștri strategici CITEȘTE ȘI Klaus Iohannis: România condamnă utilizarea armelor chimice în Siria, care nu este deloc justificată. Suntem solidari cu acțiunile partenerilor noștri strategici

Potrivit comunicatului, Administrația Bazinală de Apă Mureș a instalat, în cursul nopții, un baraj absorbant de 80 m lățime, în zona localității Teiuș. ANAR susține că sunt în curs de realizare baraje absorbante, în aval la Șibot, în zona bacului, cu o lățime de 120 metri liniari (de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu).

Instituția menționează că se va instala un alt baraj absorbant de 200 m liniari (de la Administrația Bazinală de Apă Banat), în amonte de barajul Mintia, în zona captării. De asemenea, va fi instalat un baraj de 300 m liniari și la Bătuța, județul Arad, lângă Săvârșin, de către Administrația Bazinală de Apă Crișuri.

ANAR precizează că pentru colectarea uleiului mineral vor fi folosite skimmere, în zonele în care viteza apei va permite (amonte baraj Mintia). Din cauza debitului mare al râului Mureș (cca 180 mc/s), instalarea barajelor absorbante și menținerea lor în poziție este dificilă.

Conform comunicatului, nu s-a constatat fenomenul de mortalitate piscicolă. Administrația Bazinală de Apă Mureș a informat telefonic partea ungara - ATIVIZIG - Szeged cu privire la posibila prezență a irizațiilor de ulei mineral. După constatarea efectuată la fața locului de către specialiștii AN "Apele Române" s-a întocmit un proces - verbal în care s-a menționat existența unei contravenții la Legea Apelor nr.107/1996, cu modificările și completările ulterioare, pentru care s-a aplicat o amendă în valoare de 40.000 lei.

În comunicat se mai spune că personalul instituției monitorizează permanent și intervine pentru restabilirea situației existente.

Google, obligată de justiția din Marea Britanie și Franța să respecte ”dreptul de a fi uitat” al unor persoane CITEȘTE ȘI Google, obligată de justiția din Marea Britanie și Franța să respecte ”dreptul de a fi uitat” al unor persoane

Vineri, Romgaz a anunțat incidentul și a precizat că echipele specializate ale companiei au intervenit pentru etanșeizarea unei instalații e evacuare a apelor uzate folosite în cadrul centralei electrice de la Iernut, după ce o cantitate de apă uzată conținând circa 20-30 litri de ulei rezidual s-a scurs accidental în râul Mureș.

Romgaz a mai afirmat că coperațiunea de remediere a situației s-a realizat în prezența reprezentanților Gărzii de Mediu Mureș, fiind închisă instalația respectivă și utilizându-se baraje absorbante special pregătite pentru aceste situații. Nu au fost constatate scurgeri care să afecteze sănătatea publică, flora sau fauna râului Mureș.

"O defecțiune a separatorului de ulei care etanșeizează una dintre evacuările uleiului rezidual folosit pentru funcționarea centralei Iernut a dus la această scurgere accidentală. Cantitatea de ulei scursă accidental nu conține substanțe toxice pentru mediu (PCB – produși bifenili policlorurați), așa cum rezultă din fișele tehnice ale uleiurilor utilizate la CTE Iernut. Conducerea companiei Romgaz a dispus verificarea tuturor instalațiilor de evacuare a apelor uzate din cadrul CTE Iernut și va continua colaborarea cu autoritățile competente pentru prevenirea oricăror situații care ar putea afecta sănătatea publică sau mediul înconjurător", a mai menționat Romgaz.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
iernut
termocentrala iernut
poluare
ulei mineral
apele romane
anar
raul mures