Aramco, cea mai profitabilă companie petrolieră, evaluată la 2.000 de miliarde de dolari

Aramco, cea mai profitabilă companie petrolieră, evaluată la 2.000 de miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 apr 2018

Aramco din Arabia Saudită este cea mai profitabilă companie petrolieră pe plan global, a anunțat vineri Bloomberg, dar câștigurile sale imense și fluxul de numerar ar putea să nu justifice încă valoarea sa estimată la 2.000 de miliarde de dolari, transmit Bloomberg și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aramco este și cea mai mare companie petrolieră din lume, cu rezerve de țiței de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. Guvernul Arabiei Saudite deține integral compania petrolieră, arată Agerpres.

Bloomberg citează datele financiare ale companiei care indică în primele șase luni din 2017 un profit net de 33,8 miliarde de dolari și un flux de numerar de 52,1 miliarde de dolari.

Oficial: ANRE a decis că racordarea la rețeaua de gaze să dureze maximum 120 de zile, amânând însă pentru 1 octombrie plata compensațiilor impuse distribuitorilor CITEȘTE ȘI Oficial: ANRE a decis că racordarea la rețeaua de gaze să dureze maximum 120 de zile, amânând însă pentru 1 octombrie plata compensațiilor impuse distribuitorilor

Datele, pregătite pentru standardele internaționale de contabilitate (IFRS), arată că firma a făcut în primele șase luni din 2016 un profit net de 7,2 miliarde de dolari, într-o perioadă în care prețul mediu al barilului de petrol era de 41 de dolari, arată datele Bloomberg.

Arabia Saudită vrea să obțină o sumă record, de 100 de miliarde de dolari, din vânzarea unei participații de 5% în Aramco, pe bursele locale și străine. În urma tranzacției, capitalizarea de piață a Aramco se va ridica la 2.000 de miliarde de dolari, mai mare decât a oricărei companii și depășind-o cu mult pe cea a rivalelor Exxon Mobil și Royal Dutch Shell.

În prezent, capitalizarea de piață a Exxon se ridică la 327 de miliarde de dolari, iar cea a Shell la 285 de miliarde de dolari. 

viewscnt
Afla mai multe despre
aramco
profit