Urleasca Wind Farm SRL, vehicul juridic controlat de BIG Energia Holdings, divizia de investiții în energie regenerabilă a dezvoltatorului imobiliar israelian BIG Shopping Centers, este aproape de startul construirii unui parc eolian în județul Brăila, cu putere instalată de 102 MW, fiind pe cale să obțină ultimele autorizații necesare, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Proiectul a fost achiziționat în etape de israelieni, începând cu 2021, de la o firmă locală înființată de Anamaria Chiorean, conform termene.ro.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Situat în satul Urleasca din comuna brăileană Traian, noul parc eolian va avea 17 turbine cu o capacitate de 6 MW fiecare. Costul total al proiectului este estimat la 109 milioane de euro, din care o sumă de 7 milioane de euro a reprezentat achiziția societății românești ce deținea drepturile de dezvoltare și construcție.
Anul acesta, dezvoltatorul a contractat un împrumut de aproape 46 milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru proiectul eolian Urleasca.
Urleasca Wind Farm SRL este deținut în totalitate de BIG Energia Holdings, cu sediul în Ungaria, care, la rândul ei, este deținută de BIG Shopping Centers și MEGA OR Holdings, companii israeliene care activează ca proprietari și dezvoltatori de centre comerciale și proprietăți logistice, ambele listate la bursa de la Tel Aviv.
BIG Shopping Centers deține peste 60% din capitalul AFI Properties, care include divizia AFI Europe, proprietar în România al centrelor comerciale AFI Cotroceni, cel mai mare mall din țară, AFI Ploiești și AFI Brașov.
CITEȘTE ȘI Deutsche Bank și Barclays, impresionate de forța Digi în Spania: Românii călăresc un val de pe care nu vor să coboare. Vor continua să facă zgomot, în 2 ani dublează cliențiiParcul eolian Urleasca este primul proiect al israelienilor pe piața românească de energie regenerabilă.
BIG Energia Holdings a cumpărat ulterior alte două proiecte eoliene în România, cu o capacitate de 120 MW, respectiv 40 MW. Costurile cu investițiile în cele două proiecte sunt estimate la peste 160 milioane de euro.