Peste 100 de companii au depus la Ministerul Energiei solicitări de finanțări nerambursabile de stat UE, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru proiecte de construire de capacități de stocare a energiei electrice în baterii, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Apelul de proiecte a fost relansat în februarie și are ca obiectiv sprijinirea punerii în funcțiune de instalații de stocare cu putere instalată totală de până la 480 MW, până la jumătatea anului 2026. Bugetul schemei de sprijin este însă de sub 80 milioane euro.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Pe listă se află nume mari ale industriei energetice românești, precum OMV Petrom, care a depus spre finanțare un proiect de stocare de 18 MW.
Alți solicitanți sunt Electrica SA, Alizeu Eolian din grupul Engie (proiect la Băleni, județul Galați), Nova Power&Gas (instalație de stocare la parcul fotovoltaic Șotânga-Doicești), Tomis Team a australienilor de la Macquarie, unul dintre operatorii parcului eolian Fântânele-Cogealac, Renovatio Trading (stocare la Toplița în Harghita), Simtel Team, mai multe firme din grupul Tinmar sau Veroniki Wind (proiect asociat parcului eolian Siliștea).
La mai puțin de un sfert din proiectele din listă este menționată puterea instalată, dar dintre cele pentru care este dezvăluită această informație, cel mai mare este unul de 150 MW, al companiei Invest Solar Green Power One, controlată și condusă de Iuliana Dumitru.
Investitorul israelian Boaz Peled s-a asociat cu Anamaria Chiorean pentru un proiect de stocare de peste 127 MW, dezvoltat în Satu Mare.
CITEȘTE ȘI Ordinul Arhitecților lansează un concurs de soluții pentru amenajarea celor șase mari lacuri de pe râul Colentina din București: Tei, Plumbuita, Colentina, Fundeni, Dobroești și PantelimonO instalație de stocare de 125 MW este gândită în Sibiu de o firmă a familiei de antreprenori Cercel, proprietarii companiei de construcții Concefa.
La rândul său, Societatea Peretu Solar 1, a Luminiței-Laura Șerban, vrea o instalație de stocare de 80 MW.
CITEȘTE ȘI România tot nu are "noroc" cu trenuri pe bază de hidrogen. ARF anulează din nou achizițiaLista completă a cererilor de finanțare PNRR pentru proiecte de stocare de electricitate poate fi citită aici.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat recent, la conferința „ENERGY ROAD-ENERGIE LA TINE ACASĂ”, organizată de News.ro, că apelul PNRR de proiecte de stocare a stârnit un interes ″fabulos″ și că ministerul are în pregătire o a doua schemă de sprijin în domeniu, cu finanțare din Fondul de Modernizare, în valoare de jumătate de miliard de euro, care ar urma să fie lansată până în toamnă.