Prețul gazelor în Europa scade sub 100 euro, pe fondul importurilor ridicate de gaze naturale lichefiate

Prețul gazelor în Europa scade sub 100 euro, pe fondul importurilor ridicate de gaze naturale lichefiate
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 dec 2022

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au scăzut miercuri cu 9%, sub 100 euro pentru un Megawatt-oră, și se îndreaptă spre a patra zi de declin, deoarece importurile aproape record de gaze naturale lichefiate (GNL) și stocurile mai mari decât în mod obișnuit au atenuat temerile privind aprovizionarea, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, în jurul orei 10:06 a.m., cotațiile futures la gaze cu livrare în luna următoare au scăzut cu 7,3%, la 97,96 euro pentru un Megawatt-oră, apoi au coborât la 96,16 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel din 27 octombrie, scrie Agerpres.

FOTO Tranzacție surpriză - Copos cumpără un restaurant celebru CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție surpriză - Copos cumpără un restaurant celebru

În cea mai mare parte a continentului temperaturile rămân moderate iar livrările de gaze naturale lichefiate sunt la un nivel ridicat, ceea ce a dus la scăderea prețurilor.

"În condițiile în care nu mai sunt temperaturi extrem de scăzute - se preconizează în zilele următoare vreme blândă și vânt - precum și în urma reducerii cererii industriale în perioada sărbătorilor de iarnă, prețurile sunt în scădere", a apreciat Tom Marzec-Manser, de la ICIS în Londra.

În ianuarie sunt așteptate temperaturile moderate în Europa, susțin analiștii de la Energi Danmark A/S.

Capacitățile de stocare a gazelor din Europa sunt pline în proporție de 83%, peste nivelul din ultimii cinci ani, iar livrările din Rusia via Ucraina ar urma să se mențină stabile. Gazprom a anunțat marți că livrările de gaze spre clienți continuă via conductele paralele, după o explozie la o secțiune a gazoductului Urengoi-Pomarî-Ujgorod.

Trei persoane și-au pierdut viața în explozia produsă în centrul Rusiei la un gazoduct care transportă gaz din Arctica spre Europa via Ucraina. Ministerul regional pentru Situații de Urgență din Ciuvașia a precizat că explozia s-a produs în timpul lucrărilor de mentenanță planificate, în apropiere de satul Kalinino, la circa 150 km vest de Kazan.

"Transportul de gaze către consumatori este asigurat la capacitate maximă prin conductele paralele", a informat Gazprom.

În rândul analiștilor există temeri că plafonarea prețului gazelor naturale, planificată de UE pentru anul viitor, ar putea descuraja furnizorii dacă gazele devin mult mai scumpe în alte regiuni, mai ales în Asia. Până acum nu s-a observat un impact asupra livrările de GNL spre Europa, dar "vom monitoriza cu atenție dacă va continua tendința descrescătoare a prețurilor la gaze naturale în Europa", conform EnergyScan, platforma de analize a Engie SA.

Comisia Europeană a indicat noul instrument privind prețul nu va fi declanșat dacă prețurile sunt la un nivel similar ridicat pe alte piețe. "Mecanismul este suficient de flexibil pentru ca piața europeană să rămână atractivă pentru traderi", a afirmat ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela, pentru Bloomberg.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret