Prețurile petrolului ar putea atinge 100 de dolari pe baril în 2022

Prețurile petrolului ar putea atinge 100 de dolari pe baril în 2022
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 ian 2022

Prețurile petrolului, care au crescut cu 50% în 2021, vor urca și mai mult în acest an, prevăd analiștii, spunând că lipsa capacității de producție și investițiile limitate în sector ar putea ridica prețul țițeiului la peste 100 de dolari pe baril, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Deși varianta de coronavirus Omicron a împins numărul cazurilor de Covid-19 cu mult peste vârfurile atinse anul trecut, analiștii spun că prețurile petrolului vor fi susținute de reticența multor guverne de a restabili restricțiile stricte care au lovit economia globală atunci când pandemia s-a declanșat în 2020, scrie News.ro.

EXCLUSIV Interagro a recrutat un ex-ministru PNL, fost șef AVAS și ANRE, pentru un proiect energetic dezvoltat pe un teren al istoricului combinat Nitramonia Făgăraș CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Interagro a recrutat un ex-ministru PNL, fost șef AVAS și ANRE, pentru un proiect energetic dezvoltat pe un teren al istoricului combinat Nitramonia Făgăraș

Contractele futures pentru țițeiul Brent au fost tranzacționate miercuri la peste 84 de dolari, atingând maximele ultimelor două luni.

”Presupunând că economia Chinei nu va înregistra o încetinire bruscă, că Omicron va dispărea și, cu o  capacitate limitată a OPEC+ de a crește producția, nu văd niciun motiv pentru care țițeiul Brent nu se va putea îndrepta către 100 de dolari în T1, probabil mai devreme”, a spus Jeffrey Halley, analist senior la OANDA.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, relaxează treptat reducerile de producție implementate atunci când cererea s-a prăbușit în 2020. Cu toate acestea, mulți producători mai mici nu pot crește oferta, iar alții s-au ferit să pompeze prea mult petrol, pentru eventualitatea reînnoirii restricțiilor legate de Covid-19.

"Nu vrem să vedem 100 de dolari pe baril. Lumea nu este pregătită pentru asta", a declarat ministrul petrolului din Oman, Mohammed Al Rumhi, citat marți de Bloomberg.

Morgan Stanley anticipează că prețul țițeiului Brent va atinge 90 de dolari pe baril în trimestrul al treilea al acestui an.

Având în vedere perspectiva epuizării stocurilor de țiței și a capacității de rezervă reduse până în a doua jumătate a anului 2022 și investițiile limitate în sectorul petrolului și gazelor, piața va avea o marjă de siguranță redusă, a spus banca.

Între timp, Standard Chartered și-a majorat prognoza referitoare la prețul petrolului Brent pentru 2022 cu 8 dolari, la 75 dolari pe baril, și prognoza pentru cotația petrolului Brent în 2023 cu 17 dolari, până la 77 dolari.

Analiștii J.P. Morgan estimează, de asemenea, că prețul petrolului va crește până la 90 de dolari până la sfârșitul anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret