Prețurile petrolului, așteptate să crească luni. Analiștii cred că amploarea avansului depinde de tipul ripostei Israelului și Occidentului la atacul Iranului

Prețurile petrolului, așteptate să crească luni. Analiștii cred că amploarea avansului depinde de tipul ripostei Israelului și Occidentului la atacul Iranului
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 apr 2024

Prețurile petrolului sunt așteptate să crească luni, după atacul Iranului asupra Israelului din weekend, au declarat analiștii duminică, dar câștigurile suplimentare ar putea depinde de modul în care Israelul și Occidentul aleg să riposteze, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Iranul a lansat drone și rachete explozive asupra Israelului sâmbătă seara, ca răzbunare pentru un presupus atac israelian asupra consulatului său din Siria, la 1 aprilie, un prim atac direct asupra teritoriului israelian care a stârnit temeri de un conflict regional mai larg. Live text AICI

Preocuparea provocată de un posibil răspuns din partea Iranului la atacul asupra complexului ambasadei sale din Damasc a susținut prețurile petrolului, săptămâna trecută, și a contribuit la trimiterea, vineri, a prețului țițeiului Brent, de referință la nivel mondial, la 92,18 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din octombrie. Cotația a închis în acea zi în creștere cu 71 de cenți, la 90,45 USD pe baril, în timp ce contractele futures ptruen țițeiul West Texas Intermediate din SUA au crescut cu 64 de cenți, la 85,66 USD pe baril.

LIVE TEXT Conflictul din Orientul Mijlociu escaladează, după atacul masiv cu sute de drone și rachete al Iranului în Israel, ca răspuns la atacarea ambasadei sale din Siria CITEȘTE ȘI LIVE TEXT Conflictul din Orientul Mijlociu escaladează, după atacul masiv cu sute de drone și rachete al Iranului în Israel, ca răspuns la atacarea ambasadei sale din Siria

”Este rezonabil să ne așteptăm la prețuri mai mari la reluarea tranzacțiilor. Acestea spuse, nu a existat niciun impact asupra producției până acum”, iar Iranul a spus că ”problema poate fi considerată încheiată”, a spus Tamas Varga, de la firma de brokeraj pentru petrol PVM.

”Oricât de acerbă și dureroasă va fi reacția inițială a pieței, creșterea s-ar putea dovedi a fi de scurtă durată, cu excepția cazului în care aprovizionarea din regiune este întreruptă material”.

Președintele american Joe Biden a declarat că va convoca duminică o reuniune a liderilor Grupului celor Șapte economii majore, pentru a coordona un răspuns diplomatic la atacul iranian.

”Prețul petrolului ar putea crește la deschidere, deoarece este pentru prima dată când Iranul lovește Israelul de pe teritoriul său. Cât timp va dura orice reacție va... depinde de răspunsul israelian. De asemenea, întâlnirea virtuală a G7 de astăzi trebuie monitorizată, cu ochii pe dacă vizează sau nu exporturile de țiței iraniene”, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.

Iranul a crescut considerabil exporturile de petrol - principalele sale surse de venit - sub administrația Joe Biden. Exporturile au fost reduse drastic sub predecesorul lui Biden, Donald Trump, care îl va înfrunta pe Biden într-o revanșă a alegerilor prezidențiale, în noiembrie.

Administrația Biden a susținut că nu încurajează Iranul să crească exporturile și că impune sancțiuni.

Scăderea exporturilor iraniene ar duce la o nouă creștere a prețului petrolului și a costului benzinei în SUA, un subiect sensibil din punct de vedere politic înainte de alegeri.

Un alt factor de urmărit va fi orice impact asupra transportului prin Strâmtoarea Hormuz, prin care trece zilnic aproximativ o cincime din volumul total al consumului mondial de petrol.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret petrol
conflict iran israel