Prețurile petrolului au crescut cu aproape 2%, din cauza atacurilor rebelilor houthi din Marea Roșie care au perturbat traficul maritim de mărfuri

Prețurile petrolului au crescut cu aproape 2%, din cauza atacurilor rebelilor houthi din Marea Roșie care au perturbat traficul maritim de mărfuri
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 dec 2023

Prețurile petrolului au crescut luni cu aproape 2%, deoarece atacurile tot mai numeroase ale grupului militant yemenit houthi, aliat cu Iranul, asupra navelor din Marea Roșie au perturbat transporturile maritime de mărfuri, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

O navă deținută de Norvegia a fost atacată luni în Marea Roșie, iar grupul petrolier BP a declarat că a întrerupt temporar toate transporturile maritime în regiune, scrie News.ro.

Elon Musk afirmă că petrolul și gazele naturale nu trebuie demonizate CITEȘTE ȘI Elon Musk afirmă că petrolul și gazele naturale nu trebuie demonizate

Alte firme de transport maritim au declarat în weekend că vor evita ruta.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 1,98 dolari, sau u 2,6%, până la 78,53 dolari pe baril, în timp ce țițeiul U.S. West Texas Intermediate a crescut cu 1,82 dolari, sau  cu2,6%, la 73,25 dolari.

Ambele valori de referință ale țițeiului au înregistrat creșteri mici săptămâna trecută, după șapte săptămâni de scădere, după ce o reuniune a Rezervei Federale din SUA a mărit speranța că majorările ratelor dobânzii ale băncii centrale a SUA s-au încheiat și că reducerile sunt pe cale să aibă loc în 2024.

”Decizia BP de a opri transportul prin Marea Roșie ar putea să fi cristalizat preocupările pentru piața petrolului. Redirecționarea tancurilor adaugă costuri și adaugă timp de tranzit, așa că vedem... mai puțini barili care ajung la rafinăriile europene în termen scurt”, a declarat Tim Evans, analist independent de petrol la Evans on Energy.

Aproximativ 15% din traficul maritim mondial tranzitează Canalul Suez, cea mai scurtă rută de transport maritim între Europa și Asia.

Oferta amplă de petrol a limitat totuși creșterea prețurilor de luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret