Prețurile petrolului au crescut cu peste 5 dolari pe baril, în urma planurilor anunțate de UE de a elimina treptat importurile de țiței din Rusia

Prețurile petrolului au crescut cu peste 5 dolari pe baril, în urma planurilor anunțate de UE de a elimina treptat importurile de țiței din Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mai 2022

Prețurile petrolului au crescut miercuri cu peste 5 dolari pe baril, în urma planurilor anunțate de Uniunea Europeană de a elimina treptat importurile de țiței din Rusia, care au provocat îngrijorări cu privire la reducerea ofertei, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Valorile de referință ale țițeiului au crescut constant în ultimele două luni, după invadarea Ucrainei de către Moscova, scrie News.ro.

Tranzacțiile între \ CITEȘTE ȘI Tranzacțiile între "greii" producției românești de gaze naturale, raportate public pentru prima dată: Romgaz a vândut către OMV Petrom de peste jumătate de miliard de lei

Până acum, Uniunea Europeană a fost reticentă în a opri complet importurile de petrol și gaze rusești, iar planurile sale încă nu sugerează o interdicție completă pentru toți membrii UE.

Europa importă zilnic aproximativ 3,5 milioane de barili de petrol și produse petroliere rusești și depinde, de asemenea, de rezervele de gaze ale Moscovei.

”Stocurile sunt atât de strânse, așa că, în acest context, când vorbiți despre această interdicție, există o mulțime de întrebări despre cum  va compensa (Europa) acest lucru”, a spus Phil Flynn, analist senior la Price Futures Group.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 5,17 dolari, sau cu 4,9%, până la 110,14 dolari pe baril.

Contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate, de referință pe piața americană, s-au stabilit la 107,81 dolari pe baril, în creștere cu 5,40 dolari sau 5,3%.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri un embargo petrolier treptat asupra Rusiei, precum și sancționarea principalei bănci a Rusiei, Sberbank.

Măsurile Comisiei includ eliminarea treptată a livrărilor de țiței rusești în termen de șase luni și de produse rafinate până la sfârșitul anului 2022, a spus von der Leyen. De asemenea, ea s-a angajat să minimizeze impactul măsurii asupra economiilor europene.

Ungaria și Slovacia, totuși, vor putea continua să cumpere țiței rusesc până la sfârșitul anului 2023 în baza contractelor existente, a declarat pentru Reuters o sursă din UE.

Rusia ar putea compensa pierderea unuia dintre clienții săi principali prin vânzarea de petrol altor importatori, inclusiv India și China. Nicio țară nu a încetat să cumpere energie din Rusia.

Nevoile de aprovizionare mult mai mari nu vor fi probabil satisfăcute la o întâlnire de joi a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și a producătorilor aliați, reuniți în OPEC+.

Este așteptat ca OPEC+ să își respecte planul de creștere treptată a producției lunare.

În Statele Unite, stocurile de țiței au crescut modest săptămâna trecută, potrivit U.S. Energy Information Administration.

Stocurile au crescut cu 1,2 milioane de barili, deoarece Statele Unite au eliberat mai mulți barili din rezervele sale strategice.

Stocurile de combustibil au scăzut, în parte din cauza exporturilor mai mari de produse de la invazia Rusiei, deoarece cumpărătorii au căutat alte surse.

Piețele au ignorat în mare măsură anunțul Rezervei Federale că va crește ratele dobânzilor cu jumătate de punct procentual pentru a încerca să reducă inflația.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret