Producătorii de energie pe cărbune pot fi scutiți de certificatele verzi pentru subvenționarea regenerabilelor, însă de măsură ar putea beneficia și Romgaz și OMV Petrom

Producătorii de energie pe cărbune pot fi scutiți de certificatele verzi pentru subvenționarea regenerabilelor, însă de măsură ar putea beneficia și Romgaz și OMV Petrom
scris 21 iun 2018

Producătorii de energie pe bază de cărbune, care folosesc cărbune din producția proprie, pot fi scutiți de obligația de cumpărare de certificate verzi destinate subvenționării energiei regenerabile pentru electricitatea consumată în extracția, prepararea, și manipularea cărbunelui, măsură care vizează explicit Complexurile Energetice Oltenia și Hunedoara, precum și CET Govora, companii controlate de stat. 

În acest scop, mai mulți parlamentari din arcul guvernamental au elaborat un proiect de modificare a Legii privind sistemul de promovare a energiei regenerabile.

Din formularea aleasă de aceștia pentru modificare rezultă însă că de scutirea de certificate verzi ar putea beneficia și producătorii de energie pe bază de gaze naturale care folosesc ca materie primă gaze din producția proprie, OMV Petrom și Romgaz, pentru energia electrică consumată în procesul de extracție a gazelor care alimentează centralele în cogenerare Brazi și Iernut ale celor două companii.

FOTO Un restaurant din Italia, desemnat a doua oară cel mai bun din lume. Top 10 restaurante CITEȘTE ȘI FOTO Un restaurant din Italia, desemnat a doua oară cel mai bun din lume. Top 10 restaurante

"Cantitatea de energie electrică pentru care se stabilește obligația de achiziție de certificate verzi include (...) energia electrică utilizată de către un producător de energie electrică pentru consumul final propriu (...) altul decât consumul necesar pentru extracția, prepararea și manipularea materiilor prime folosite la producerea energiei electrice, în cazul unui producător de energie electrică care are în componența sa și extracția, prepararea și manipularea materiilor prime folosite la producerea energiei electrice, indiferent de poziția locului de consum și de modalitatea de transport a materiei prime extrase", este modificarea legislativă vizată de inițiatori.

Complexul Energetic Oltenia, controlat de statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 78% din acțiuni, a făcut demersuri la Guvern pentru ca acesta să încerce să convingă autoritățile UE să includă activitatea de extracție a lignitului folosit în producția de energie pe lista sectoarelor economice care pot beneficia de reducerea obligației de a subvenționa producția de energie din surse regenerabile prin achiziția de certificate verzi, însă fără succes.

Complexul voia să beneficieze de ajutorul de stat instituit în 2014, care constă în reducerea cu procente cuprinse înte 40% și 85% a cotei anuale obligatorii de achiziții de certificate verzi destinate subvenționării energiei regenerabile pentru marii consumatori de energie electrică din economia românească. Printre beneficiarii acestui ajutor de stat se numără companii precum Alro Slatina, ArcelorMittal Galați, Silcotub Zalău, Carpat Cement, Rompetrol Rafinare, Linde Gaz, Holcim, OMV Petrom, Azomureș sau Saint Gobain. Facilitatea a devenit posibilă în urma adoptării în 2014 de către autoritățile de la Bruxelles a unui set de orientări privind ajutoarele de stat în energie și protecția mediului.

Producătorii de energie pe cărbune pot fi scutiți de certificatele verzi pentru subvenționarea regenerabilelor, însă de măsură ar putea beneficia și Romgaz și OMV Petrom
Producătorii de energie pe cărbune pot fi scutiți de certificatele verzi pentru subvenționarea regenerabilelor, însă de măsură ar putea beneficia și Romgaz și OMV Petrom

Canada a legalizat consumul de marijuana în scop recreațional CITEȘTE ȘI Canada a legalizat consumul de marijuana în scop recreațional

"Pentru anul 2016, efortul financiar al Complexului Energetic Oltenia pentru îndeplinirea obligației de cumpărare de certificate verzi pentru consumul de energie electrică al exploatărilor miniere este de 20.546.999,23 lei, cu o pondere de 0,63% în costul unitar (de producție – n.r.) de 194,78 lei/MWh, ceea ce pentru o energie electrică netă fără autofurnizare de 11,606 TWh înseamnă aproximativ 1,77 lei/MWh influență în costul unitar. Această influență este transferată integral în prețul de vânzare", se arată în expunerea de motive a proiectului de modificare a Legii promovării energiei regenerabile.

Potrivit ANRE, Complexul Energetic Oltenia are pentru 2018 obligația de a achiziționa în total 63.260 de certificate verzi, ceea ce înseamnă o plată de cel puțin 8,5 milioane lei, la un preț minim al certificatului verde stabilit la 131,3 lei/bucată. Complexul Energetic Hunedoara trebuie să cumpere 6.679 certificate verzi (circa 877.000 lei), CET Govora – 29.773 (3,9 milioane lei), OMV Petrom – 94.791 (12,4 milioane lei), iar Romgaz – 14.409 (1,89 milioane lei).

Acestea reprezintă obligațiile totale de achiziție de certificate verzi ale companiilor menționate, nu doar cele aferente consumului de energie din extracția de cărbune, respectiv gaze naturale. 

Companiile care trebuie să achiziționeze certificate verzi vor fi obligate să cumpere cel puțin 50% dintre acestea de pe piața anonimă spot de certificate verzi, cu excepția contractelor bilaterale încheiate anterior intrării în vigoare a OUG 24/2017 și/sau a numărului de certificate verzi transferate din contul de producător în cel de furnizor pentru situația când operatorul economic cu obligație de achiziție de certificate verzi este și producător, și furnizor. În plus, impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali va crește etapizat de la 11 euro/MWh, cât este în prezent, până la 14,5 euro în anul 2022, potrivit ultimelor modificări aprobate de Parlament la Legea promovării energiei regenerabile.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie carbune
carbune
certificate verzi
energie regenerabila
pret energie
factura energie
omv petrom
romgaz
complexul energetic oltenia
complexul energetic hunedoara
cet govora