Cel puțin 50% din certificatele verzi urmează să fie achiziționate pe piața spot. Excepții: contractele bilaterale deja semnate și furnizorii care au și calitate de producători. Crește factura consumatorilor

Cel puțin 50% din certificatele verzi urmează să fie achiziționate pe piața spot. Excepții: contractele bilaterale deja semnate și furnizorii care au și calitate de producători. Crește factura consumatorilor
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 12 iun 2018

Firmele care trebuie să achiziționeze certificate verzi vor fi obligate să cumpere cel puțin 50% dintre acestea de pe piața anonimă spot de certificate verzi, cu excepția contractelor bilaterale încheiate anterior intrării în vigoare a OUG 24/2017 și/sau a numărului de certificate verzi transferate din contul de producător în cel de furnizor pentru situația când operatorul economic are obligația de achiziție de certificate verzi și are calitate atât de producător, cât și de furnizor. În plus, impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali va crește etapizat de la 11 euro/MWh, cât este în prezent, până la 14,5 euro, în anul 2022.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De ce este important: Furnizorii care sunt și producători de energie regenerabilă, precum ENEL sau CEZ, de exemplu, vor fi exceptați de la obligativitatea achiziționării de minimum 50% de certificate verzi de pe OPCOM cu cantitatea de certificate verzi aferente producției de energie regerabilă.

Mai este interesant: Impactul modificărilor aduse legislației certificatelor verzi prin acest act normativ în factura consumatorului va crește etapizat de la 11 euro/MWh, cât este în prezent, până la 14,5 euro, în anul 2022.

Prevederea apare în raportul comun adoptat astăzi de Comisia de industrii și de cea pentru Mediu ale Camerei Deputaților la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului 24/2017 privind modificarea și completarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Prosumerii vor vinde energie regenerabilă fără să se înregistreze ca PFA, furnizorii urmând să emită factura în numele lor pentru a rezolva problema TVA - surse CITEȘTE ȘI Prosumerii vor vinde energie regenerabilă fără să se înregistreze ca PFA, furnizorii urmând să emită factura în numele lor pentru a rezolva problema TVA - surse

La propunerea președintelui Comisiei de Industrii, Iulian Iancu, deputații au decis să redacteze o scrisoare către Biroul Permanent, solicitând ca proiectul de lege să fie introdus în regim de urgență pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, care este și cameră decizională.

Excepțiile au fost introduse la solicitarea vicepreședintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, care a atras atenția că există pericolul atacării legii, pe motiv că sunt scoase în ilegalitate unele contracte legal încheiate pe OPCOM, paradoxal, tocmai potrivit prevederilor OUG 24, care ar trebui aprobată de Parlament prin proiectul de lege dezbătut în prezent.

În plus, susține Nagy-Bege, există companii care au atât calitatea de producător, cât și de furnizor, care puteau să transfere certificatele verzi din contul de producător în contul de furnizor. Astfel, acestea ar fi obligate să cumpere de pe OPCOM, chiar dacă au în portofoliu certificate verzi suficiente în calitate de producător, consecința fiind că ar putea avea mai multe certificate verzi decât le obligă legea.

Reprezentantul Consiliului Concurenței nu a fost de acord cu amendamentele respective, considerând că, prin acestea, deputații introduc o obligație doar pentru cei care nu au încheiate la acest moment contracte.

Ministerul Energiei vrea ca regulile OU de liberalizare a prețului gazelor la producători să fie suspendate dacă în România sunt introduse gaze exclusiv din import CITEȘTE ȘI Ministerul Energiei vrea ca regulile OU de liberalizare a prețului gazelor la producători să fie suspendate dacă în România sunt introduse gaze exclusiv din import

Totodată, Ministerul Energiei a criticat, printr-o scrisoare, introducerea în textul legii a unei noi scheme, de tipul unui tarif fix, care ar urma să înlocuiască certificatele verzi. Ministerul susține că aceasta ar trebui discutată cu Comisia Europeană.

Președintele Comsiei de Industrii a anunțat că respinge criticile Ministerului Energiei și că prevederea va rămâne în textul raportului: ”Noi includem această propunere în textul legii, Ministerul Energiei va negocia cu ANRE, cu Comisia Europeană, iar dacă și Ministerul Finanțelor este de acord, poate deveni o schemă de sprijin, dacă nu, nu”.

Totodată, Ministerul Energiei a criticat și definiția dată de Comisie “prosumerului” (consumatorul care are și statut de producător de energie regenerabilă - n.r.), care este preluat dintr-o actuală propunere de directivă europeană, aflată încă în stadiu de negociere, ceea ce înseamnă că ar putea suferi modificări.

Actul normativ mai conține noi prevederi privind amânarea și recuperarea certificatelor verzi pentru producătorii de energie regenerabilă, care vor avea însă impact asupra consumatorilor finali.

Astfel, ANRE va stabili prin ordin, până la data de 1 martie a fiecărui an, “cota anuală obligatorie de achiziție de certificate verzi aferentă anului precedent, pe baza consumului final de energie electrică din anul precedent, astfel încât impactul mediu la consumatorul final să fie de 11,7 euro/MWh în anul 2018, 12,5 euro/MWh în anul 2019 13 euro/MWh în anii 2020-2021 și 14,5 euro/MWh începând cu anul 2022”.

viewscnt
Afla mai multe despre
certificate verzi
energie regenerabilă
opcom
spot