Producătorii primelor gaze noi din Marea Neagră intră pe piața regenerabilă

Producătorii primelor gaze noi din Marea Neagră intră pe piața regenerabilă

Reprezentare vizuală a viitorului coridor energetic al Black Sea Oil & Gas, Marea Neagră

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 4 iul 2023

Black Sea Oil&Gas (BSOG), Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, concesionarii perimetrului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră, unde producția de gaze a debutat în vara anului trecut, au anunțat începerea procesului de autorizare a unui coridor energetic din sectorul românesc al Mării Negre de-a lungul infrastructurii Proiectului MGD, menit a conecta viitoarele parcuri eoliene din largul mării la sistemul energetic național (SEN) operat de Transelectrica.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cu o capacitate proiectată de 3GW și o lungime de 126 km, acest prim pas privește autorizarea primului coridor energetic din sectorul românesc al Mării Negre cu scopul de a conecta viitoarele parcuri eoliene din largul mării la sistemul energetic național (SEN) operat de Transelectrica. Finalizarea procedurilor de reglementare este estimată pentru jumătatea anului 2024.

CONFIRMARE BSOG discută cu autoritățile o creștere cu o pătrime a producției de gaze CITEȘTE ȘI CONFIRMARE BSOG discută cu autoritățile o creștere cu o pătrime a producției de gaze

„Estimările privind producția de energie eoliană prin instalații fixe în sectorul românesc al Mării Negre sunt foarte promițătoare. Cu toate acestea, una dintre cele mai mari provocări ale dezvoltării unui parc eolian în zona marină o reprezintă încercarea de a asigura și apoi de a autoriza un culoar energetic de la instalațiile de producție offshore la SEN. Traversarea unor zone foarte reglementate pe uscat și pe apă cum sunt ariile naturale protejate, zonele militare, zonele turistice, siturile arheologice și monumentele istorice, zonele de ancoraj, porturile și căile maritime, precum și securizarea accesului la terenuri și obținerea susținerii comunităților vizate, coexistența cu activitățile de pescuit și detectarea și evitarea munitiei neexplodate existentă pe fundul mării sunt unele dintre aceste provocări iar infrastructura proiectului MGD le-a depășit pe toate cu succes”, afirmă Mark Beacom, CEO BSOG.

Infrastructura, terenurile deținute în proprietate și drepturile legale de trecere, plasează proiectul MGD „într-o poziție ideală pentru asigurarea coridorului energetic care va deservi producția eoliană din zona marină și facilitățile necesare de conectare la SEN, precum stațiile de transformare și, dacă va fi cazul, convertizoare”, susține BSOG.

Realizarea coridorului energetic al MGD deblochează o cerință esențială pentru dezvoltarea energiei eoliene din zona marină a României, care va susține creșterea securității energetice și va stimula capacitatea de producție din surse regenerabile, contribuind astfel la atingerea noilor obiective climatice ale UE și în materie de energie regenerabilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
black sea oil
regenerabile
eoliene