Producția din Neptun Deep, cel mai important proiect din zona românească a Mării Negre - aproape sigură: OMV Petrom și Romgaz investesc 1,2 miliarde de lei în proiect în 2023 și constituie o garanție de 88 milioane euro în favoarea Transgaz

Producția din Neptun Deep,  cel mai important proiect din zona românească a Mării Negre - aproape sigură: OMV Petrom și Romgaz investesc 1,2 miliarde de lei în proiect în 2023 și constituie o garanție de 88 milioane euro în favoarea Transgaz
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 feb 2023

Adoptarea unei decizii finale favorabile de investiții în Neptun Deep, cel mai important proiect din zona românească a Mării Negre, pare inevitabilă, cei doi acționari, OMV Petrom și Romgaz, urmând a investi până la finalul acestui an aproximativ 1,2 miliarde de lei în proiect. Totodată, cele 2 companii au depus cereri angajante de capacitate incrementală pentru punctul de intrare sistemul național de transport (SNT) pentru viitoarele gaze care urmează a fi produse începând cu 2027, constituind totodată și o garanție bancară de 88 milioane euro

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro a anunțat deja că operatorul proiectului, OMV Petrom, a confirmat, indirect, că va adopta o decizie de investiție favorabilă în proiectul Neptun Deep.

Motivul: compania a anunțat, pentru anul 2023, investiții în explorare și producție “de circa 2,9 miliarde lei, incluzând Neptun Deep”.

VIDEO&FOTO Cel mai mare acționar al dezvoltatorului mini-reactoarelor SUA de la Doicești, în audiență la Ciucă imediat după ce a anunțat pierderi NuScale de 72 milioane dolari CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Cel mai mare acționar al dezvoltatorului mini-reactoarelor SUA de la Doicești, în audiență la Ciucă imediat după ce a anunțat pierderi NuScale de 72 milioane dolari

“Cheltuielile de capital în 2023 pentru Neptun Deep vor fi de aproximativ 600 de milioane de lei”, a declarat recent CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere.

Cum OMV Petrom deține doar jumătate din proiect, iar Romgaz cealaltă jumătate, rezultă că investițiile totale în Neptun Deep din 2023 vor fi de aproximativ 1,2 miliarde lei.

În plus, oficiali ai Transgaz au confirmat pentru Profit.ro că cele 2 companii au depus cereri angajante de capacitate incrementală pentru punctul de intrare în sistemul național de transport (SNT) pentru viitoarele gaze care urmează a fi produse începând cu 2027, pentru punctul de intrare/ieșire în/din sistemul național de transport (SNT), preconizat a fi creat în zona localității Tuzla, județul Constanța.

Supermarketuri din Marea Britanie raționalizează fructe și legume CITEȘTE ȘI Supermarketuri din Marea Britanie raționalizează fructe și legume

Odată cu depunerea ofertelor angajante, cele 2 companii sunt obligate să prezinte și o garanție bancară de 88 milioane euro, aflată în curs de constituire, potrivit oficialilor Transgaz. În cazul în care s-ar răzgândi, cele 2 companii ar pierde acești bani.

Investițiile de 1,2 miliarde lei programate pentru acest an reprezintă aproximativ 6% din investițiile totale în Neptun Deep estimate la acest moment la 4 miliarde de euro.

Inflația la nivel global din ultima perioadă și concurența din domeniul achiziționării de servicii petroliere ca urmare a exploziei activității de explorare (stimulată de cea a prețurilor) ar putea majora necesarul de investiții în proiect și este una dintre necunoscutele procesului de adoptare a deciziei finale de investiții.

“În acest moment, nu ne-am schimbat estimarea de până la 2 miliarde euro (investiții numai ale OMV Petrom în Neptun Deep - n.r.) din Strategia noastră 2030, însă acesta este aspectul fundamental la care lucrăm, practic, confirmarea acestui număr atunci când vom adopta decizia finală de investiții la jumătatea anului acestui an. Așa că vom ști mai exact care va fi valoarea investițiilor necesare în proiect spre sfârșitul anului 2023”, a afirmat Verchere.

Declarația CEO-ul Petrom confirmă anunțul făcut în urmă cu un an de directorul financiar al OMV, Reinhard Florey, potrivit căruia investițiile suplimentare în Proiectul Neptun Deep, estimate în prezent la 4 miliarde de euro, ar putea fi unele superioare ca urmare a disfuncționalităților de pe lanțurile de aprovizionare și a inflației la nivelul costurilor.

PSD va lua șefia ANAF odată cu aplicarea rotativei - surse politice CITEȘTE ȘI PSD va lua șefia ANAF odată cu aplicarea rotativei - surse politice

„În cazul Neptun Deep va trebui să așteptăm ajungerea la un acord pe tema modificării Legii offshore, înainte de a ne pregătirea pentru organizarea de licitații și găsirea de contractori EPC (de inginerie, procurare și construcții - n.r.).”, afirma Florey în februarie 2022.

Cele 2 companii au depus cererile de capacitate incrementală înaintea expirării termenului stabilit de Transgaz, 23 februarie.

Procedura de testare a cererii este obligatorie, potrivit legislației în vigoare, pentru ca Transgaz să poată demara lucrările de construcție la proiectul de dezvoltare pe teritoriul României a Coridorului Sudic de Transport pentru preluarea gazelor naturale de la țărmul Mării Negre, prin care acestea vor putea ajunge și în Bulgaria, Ungaria, Austria și Ucraina. Proiectul constă în edificarea unei conducte în lungime de peste 308 kilometri între Tuzla, locul de unde vor fi preluate la țărm gazele din Neptun Deep, și stația de comprimare Podișor din județul Giurgiu.

CONFIRMARE Deținătorul francizei KIKO Milano în Europa de Sud-Est pregătește deschiderea primelor magazine în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Deținătorul francizei KIKO Milano în Europa de Sud-Est pregătește deschiderea primelor magazine în România

Sintagma "capacitate incrementală" de transport de gaze naturale este definită de normele în vigoare drept "o posibilă creștere viitoare, prin intermediul unor proceduri bazate pe piață, a capacității tehnice existente sau o posibilă capacitate nouă creată acolo unde în prezent nu există niciuna, care poate fi oferită pe baza unor investiții în infrastructura fizică de transport și care poate fi alocată ulterior, sub rezerva obținerii de rezultate pozitive la testul economic, în punctele existente de intrare/ieșire în/din sistemul național de transport (SNT) sau prin crearea unor noi puncte de intrare/ieșire în/din SNT".

O procedură similară angajantă a fost derulată în 2018, fiind finalizată cu succes, însă totul a trebuit anulat după ce ExxonMobil și OMV Petrom, concesionarii de atunci ai Neptun Deep, au amânat pe termen nedefinit decizia finală de investiție, din cauza prevederilor nefavorabile investitorilor din prima variantă a Legii offshore.

Conducta la care Transgaz va începe lucrările anul viitor va face legătura între resursele de gaze naturale disponibile la țărmul Mării Negre și coridorul Bulgaria–România–Ungaria–Austria, astfel asigurându-se posibilitatea transportului gazelor naturale spre Bulgaria și Ungaria prin interconectările existente Giurgiu– Ruse (cu Bulgaria) și Nădlac–Szeged (cu Ungaria). Conducta se va interconecta și cu conducta internațională de transport de gaze naturale T1, legată la capete cu sistemele de gaze ale Ucrainei și Bulgariei.Valoarea totală a investiției este estimată la peste 371 milioane euro, punerea în funcțiune fiind preconizată pentru 2025, cu un an înainte de demararea producției de gaze din Neptun Deep.

Rezervele din perimetrul Neptun Deep sunt estimate la 100 miliarde metri cubi de gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
neptun deep
gaze naturale marea neagra
transgaz conducta tuzla-podisor