OMV: Investițiile în Neptun Deep ar putea fi mai ridicate ca urmare a inflației costurilor. Semnarea contractelor - numai după modificarea Legii offshore

OMV: Investițiile în Neptun Deep ar putea fi mai ridicate ca urmare a inflației costurilor. Semnarea contractelor - numai după modificarea Legii offshore

Reinhard Florey, CFO OMV

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 7 feb 2022

Investițiile suplimentare în Proiectul Neptun Deep, estimate în prezent la 4 miliarde de euro, ar putea fi unele superioare ca urmare a disfuncționalităților de pe lanțurile de aprovizionare și a inflației la nivelul costurilor, susține Reinhard Florey, directorul financiar al OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, care totodată va deveni și operatorul proiectului, după finalizarea tranzacției dintre Romgaz și Exxon.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

CFO-ul OMV a fost întrebat de un analist în ce măsură va fi afectată bugetarea proiectelor importante ale companiei de disfuncționalitățile de pe lanțurile de aprovizionare și de inflația la nivelul costurilor.

Florey a răspuns că, dată fiind bugetarea multi-anuală a principalelor proiecte ale OMV și faptul că deja contractele de execuție au fost semnate, OMV nu va fi lovit de impactul inflaționist al costurilor sau de disfuncționalitățile apărute pe lanțurie de aprovizionare.

Cu o singură excepție: Neptun Deep!

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

„În cazul Neptun Deep va trebui să așteptăm ajungerea la un acord pe tema modificării Legii offshore, înainte de a ne pregătirea pentru organizarea de licitații și găsirea de contractori EPC (de inginerie, procurare și construcții - n.r.).”, a afirmat Florey.

La începutul lunii decembrie, OMV Petrom susținea că se așteaptă ca valoarea investițiilor suplimentare în proiect să fie mai mică de 2 miliarde euro, numai partea sa, nu și cea a Romgaz.

Titularii concesiunii offshore de gaze naturale Neptun Deep, cea mai mare din Marea Neagră românească, în prezent ExxonMobil și OMV Petrom, au solicitat recent Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), cu care au semnat acordul petrolier de concesiune pentru perimetrul respectiv, amânarea termenului prevăzut de acord până la care trebuie să declare oficial că zăcămintele descoperite de ele în Neptun Deep au valoare comercială și pot fi exploatate în condiții de rentabilitate economică. ANRM a fost de acord cu solicitarea, însă intrarea în vigoare a actului adițional la acord în care este stipulată amânarea respectivului termen trebuie aprobată de Guvern.

Investitorii străini pariază pe România CITEȘTE ȘI Investitorii străini pariază pe România

Asta în contextul în care autoritățile de la București nu s-au ținut deocamdată de promisiunea de a modifica Legea offshore, iar OMV Petrom a anunțat că, din această cauză, decizia finală de investiție în proiectul Neptun Deep a fost amânată pentru 2023, fapt confirmat joi de CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere.

În plus, Romgaz a informat recent că semnarea contractului de preluare a subsidiarei locale a ExxonMobil, ce deține 50% din drepturile asupra Neptun Deep, contra sumei de peste 1 miliard de dolari, "încă nu a avut loc, motivat de necesitatea de a clarifica anumite detalii de implementare".

viewscnt
Afla mai multe despre
neptun deep
omv
petrom
florey
offshore
investiții