Legislația românească din domeniul energiei este extrem de volatilă, greu de urmărit sau de înțeles, inconsecventă și cu blocaje, arată avocata Dana Dunel Stancu, Head of Energy & Sustainability Practice la Biriș Goran, în cadrul celei de-a cincea ediții a Videoconferinței Profit Energy.forum - Energia post-coronavirus.
Videoconferința Profit Energy.forum a fost organizată cu sprijinul Electrica Furnizare, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Biriș Goran, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), Hidroelectrica și Grup Servicii Petroliere, fiind transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV
Noul proiect al legii energiei aduce o schimbare radicală în zona de electricitate, cu peste 100 de modificări ale celor 80 de articole, iar în Camera Deputaților este în dezbatere aprobarea ordonanței 74/2020, care reconfirmă imposibilitatea de a încheia contracte bilaterale pe piața de energie în mod direct.
“Aceste inconsecvențe nu sunt noi și este foarte trist că ele continuă încă, mai ales că vorbim de o dorință declarată de a avea o piață liberă în care toți participanții își cunosc drepturile și știu ce au de făcut. Dacă piața își dorește să fie din ce în ce mai deschisă ar trebui să fie din ce în ce mai permisivă. Dacă piața își dorește să fie din ce în ce mai permisivă tot ce înseamnă reglementări ar trebui să fie mai prietenoase și mai ușor de accesat”, a afirmat Dana Dunel Stancu.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În schimb, legislația națională este marcată de volatilitate și blocaje.
„Este posibil ca o normă legală astăzi să arate într-un fel, peste 2 luni să arate altfel. Sau, la capătul celălalt, blocajele legislative: așteptăm norme legale să fie adoptate, știm că vor fi adoptate, supuse sub dezbatere publică, dar ele nu ajung să aibă formă normativă și obligatorie”, a spus aceasta.
Și legislația secundară este accesibilă doar specialiștilor cu multă experientă în domeniu, ținând cont că Antoritatea Națională de Reglementare în Energie a emis în ultimii 10 ani nu mai puțin de 1.500 de ordine sau reglementări.