Profitul Electrica SA a scăzut cu aproape 28% din cauza scumpirii energiei angro

Profitul Electrica SA a scăzut cu aproape 28% din cauza scumpirii energiei angro
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mai 2021

Grupul de furnizare și distribuție a energiei electrice Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu 48,79% din acțiuni, a raportat o scădere semnificativă, cu 27,7%, a profitului net în primul trimestru al anului, la 58 milioane lei, principala cauză fiind scumpirea energiei achiziționate de companie de piața angro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"Veniturile totale ale grupului Electrica, în T1 2021, s-au ridicat la valoarea de 1.729 milioane RON, reprezentând o creștere de 2% față de acelasi trimestru al anului precedent. Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 4,5%, în timp ce pe aria de distribuție, veniturile au înregistrat o ușoară scădere, de 0,4%. Costurile consolidate pentru achiziția de energie electrică și gaze naturale au crescut cu 9,9%, la 1.140 milioane RON, în primele trei luni din 2021", se arată în raportul trimestrial al companiei.

Disney+ dă primul rateu CITEȘTE ȘI Disney+ dă primul rateu

Potrivit sursei citate, această evoluție a fost generată, în principal, de segmentul de furnizare, unde costurile au crescut cu aproximativ 120 milioane lei, sau 15%, mai ales din majorarea prețurilor de achiziție a energiei electrice, în urma liberalizării complete a pieței de energie electrică, corelat cu efectul nerecurent din 2020 constand în recuperarea diferențelor de costuri de achiziție a energiei electrice pe segmentul reglementat de furnizare, din perioadele anterioare anului 2020.

O scădere semnificativă au consemnat și investițiile Electrica SA:

Nunți, botezuri cu până la 70 de oameni, din 1 iunie / Fără limită de persoane dacă participanții sunt vaccinați anti-COVID CITEȘTE ȘI Nunți, botezuri cu până la 70 de oameni, din 1 iunie / Fără limită de persoane dacă participanții sunt vaccinați anti-COVID

"Cheltuielile de capital în T1 2021 au fost de 91,3 milioane lei, în scădere cu aproximativ 31,4% față de 133,1 milioane lei în T1 2020, în linie cu evoluția anuală a planurilor de investiții aprobate și alocarea planului de investiții de-a lungul anului. (...) cheltuielile cu construcția rețelelor electrice în legătură cu contractele de concesiune au scăzut cu aproximativ 41,4 milioane lei, reprezentând 32,3%, la 86,9 milioane lei, de la 128,3 milioane lei în perioada comparativă (...)", se mai menționează în documentul citat.

Electrica SA a înregistrat venituri de 601.000 lei din vânzarea producției de energie a parcului fotovoltaic achiziționat anul trecut, activitatea generând o pierdere netă de 667.000 lei în T1 2021, compensată însă de veniturile din vânzarea certificatelor verzi primite ca subvenție de către unitatea de producție.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit electrica sa
venituri electrica sa
costuri achizitie energie electrica
scumpire energie