Romgaz și-a redus cu o cincime profitul în pofida unui volum de gaze vândute în creștere cu 14%

Romgaz și-a redus cu o cincime profitul în pofida unui volum de gaze vândute în creștere cu 14%
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 14 mai 2021

Romgaz și-a redus cu aproximativ o cincime profitul net raportat pe primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, în pofida majorării cu 14,12% a volumului de gaze livrate. Scăderea este similară celei bugetate pe întreg anul, de 20%, justificată de companie prin majorarea cheltuielilor de exploatare în vederea creșterii cu 11,2% a producției.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Romgaz a anunțat un profit net pe primele trei luni ale anului de 463,7 milioane lei, cu 108,1 milioane lei sau 18,91% sub cel din perioada similară a anului trecut, când a înregistrat un profit net de 571,9 milioane lei.

Profit.ro a anunțat că Romgaz a detronat OMV Petrom ca principal furnizor de gaze pe piața retail a consumatorilor non-casnici, reușind ca în numai 6 luni să-și dubleze cotă de piață de la aproximativ 15% la peste 30%. În aceeași perioadă, cota OMV Petrom s-a înjumătățit, de la 44% la 22,5%.

Se pare însă că această cotă de piață a fost obținută cu un cost. Costul mărfurilor vândute a crescut de 6 ori (cu 502,93%) față de aceeași perioadă a anului 2020, în principal ca urmare a creșterii cantității de gaze achiziționate din producția internă, în vederea revânzării.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Potrivit raportului pe primul trimestru al companiei, cifra de afaceri a grupului a înregistrat o scădere de 7,21% ( sau 103,08 milioane lei) față de perioada similară a anului anterior.

“Diminuarea cifrei de afaceri provine din diminuarea cu 4,85% a veniturilor consolidate din vânzarea gazelor, atât a celor din producția Romgaz, cât și a celor achiziționate în vederea revânzării și din asocieri, în ciuda livrării unei cantități de gaze mai mari cu 14,12% față de T1 2020”, susține compania.

Veniturile consolidate din servicii de înmagazinare au înregistrat o scădere de 27,70%. În cadrul acestor venituri, ponderea cea mai mare revine serviciilor cu rezervarea de capacitate (74%), acestea având cea mai mare influență în evoluția negativă a cifrei de afaceri consolidate din activitatea de înmagazinare (-33,82% în perioada analizată față de T1 2020). Cifra de afaceri neconsolidată din servicii de înmagazinare a scăzut cu 3,4%.

În primul trimestru al anului 2021, Romgaz nu a injectat gaze în depozite, doar a extras gaze, ceea ce explică creșterea variației negative a stocurilor (ca urmare a unei cantități de gaze extrase mai mari cu 150% față de cea extrasă în aceeași perioadă a anului 2020).

Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

Veniturile consolidate din vânzarea de energie electrică au înregistrat o scădere de 20,10% ca urmare a unei producții mai reduse cu 22% față de primele 3 luni ale anului precedent.

Cheltuielile cu alte impozite și taxe au înregistrat o diminuare netă de 48,2 milioane lei (202,6 milioane lei în T1 2021, față de 250,8 milioane lei în T1 2020) ca urmare a reducerii impozitului pe veniturile suplimentare cu 63,9 milioane lei și a majorării cheltuielilor cu redevența petrolieră cu 16,7 milioane lei.

În schimb, cheltuiala netă cu provizioanele a crescut cu 57,9 milioane lei (66,1 milioane lei în T1 2021, față de 8,2 milioane lei în T1 2020) ca urmare a majorării provizionului pentru certificate CO2 (67,3 milioane lei în T1 2021, față de 15,0 milioane lei in T1 2020).

Romgaz și-a micșorat cu 3,7% producția de gaze din primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. Intenția anunțată este de a o majora cu 11,2% pe întreg anul. Creșterea producției din acest an este însă fundamentată pe un efect de bază, în trimestrul al doilea și al treilea al anului trecut principalul producător de gaze din România înregistrând scăderi considerabile ale extracției.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit
romgaz
vânzări
creștere