Profitul Gazprom s-a prăbușit cu 40% în 2022, plata dividendelor anuale a fost anulată

Profitul Gazprom s-a prăbușit cu 40% în 2022, plata dividendelor anuale a fost anulată
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mai 2023

Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat că în 2022 profitul său net a scăzut cu peste 40%, până la 1.266 miliarde ruble (15,77 miliarde dolari), de la 2.093 miliarde ruble în 2021, din cauza unei majorări a taxelor introduse în a doua jumătate a anului trecut, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În aceste condiții, consiliul de administrație al grupului controlat de statul rus a decis să nu mai plătească dividende pentru întregul an 2022, după ce în toamna anului trecut a plătit un dividend interimar de 1.208 miliarde ruble (15 miliarde de dolari) pentru rezultatele înregistrate în prima jumătate a anului 2022, scrie Agerpres.

FOTO Eric Stab pleacă după 13 ani de la conducerea Engie România și va fi înlocuit de adjunctul său CITEȘTE ȘI FOTO Eric Stab pleacă după 13 ani de la conducerea Engie România și va fi înlocuit de adjunctul său

Imediat după acest anunț, cotația acțiunilor Gazprom la bursa de valori de la Moscova a scăzut cu aproape 4%.

Anul trecut Occidentul a introdus mai mult runde de sancțiuni împotriva Rusiei și companiilor controlate de statul rus, din cauza invaziei din Ucraina. Exporturile de gaze naturale ale Gazprom, o sursă importantă pentru veniturile companiei, nu au fost vizate în mod direct de sancțiuni însă volumul exporturilor s-a redus totuși la jumătate, până la 101 miliarde metri cubi în 2022.

Directorul general adjunct de la Gazprom, Famil Sadygov, a precizat că în condițiile în care dividendul interimar pe primul semestru a depășit deja nivelul țintă de 50% din profitul net, consiliul de administrație a decis să lase dividendele pe întregul an la același nivel cu dividendul interimar.

"Nu am așteptat pentru rezultatele pe întregul an ci am oferit acționarilor oportunitatea de a primi, în avans, o sumă semnificativă. Datorită acestui fapt, dividendele primite au o valoare reală mai mare decât suma plătită la finele exercițiului anterior", a spus Famil Sadygov.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale și unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
gaze