Gigantul petrolier saudit Aramco a anunțat un profit net de 29,07 miliarde de dolari pentru al doilea trimestru, în ușoară scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, transmite boursorama.com.
Scăderea cu 3,4% a profitului „reflectă în principal impactul volumelor mai mici de vânzări de țiței și al marjelor de rafinare mai slabe”, a precizat compania într-un comunicat transmis Bursei saudite.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Arabia Saudită, cel mai mare exportator de țiței din lume, produce în prezent aproximativ nouă milioane de barili pe zi (mbd), cu mult sub capacitatea sa de 12 mbd, scrie G4Media.ro.
Producția a fost în medie de 8,8 mbpd în iunie, potrivit companiei de consultanță Jadwa Investment, cu sediul la Riad.
Această cifră relativ scăzută reflectă reduceri care datează din octombrie 2022, când blocul petrolier Opec+, pe care Riadul îl conduce împreună cu Moscova, a anunțat că va reduce producția cu doi mbpd pentru a crește prețurile.
În aprilie 2023, mai mulți membri Opec+ au anunțat că vor reduce producția cu încă un mbpd, iar în iunie 2023, Riadul a anunțat o nouă reducere voluntară de un mbpd.
„Producția va rămâne la niveluri similare cel puțin până în octombrie”, când un acord Opec+ anunțat în iunie 2024 va permite „creșteri lunare treptate”, a declarat Jadwa.
Aramco este bijuteria din coroana economiei saudite și principala sursă de venituri pentru programul de reformă Vision 2030 al prințului moștenitor Mohammed bin Salman, care vizează pregătirea regatului pentru era post-petrol.
Participația guvernului la Aramco, una dintre cele mai mari companii din lume în ceea ce privește capitalizarea de piață, este de aproximativ 81,5%.
CITEȘTE ȘI Grupul francez Veolia, acționar majoritar Apa Nova, raportează o creștere solidă a veniturilorVaca de muls
IPO-ul parțial al Aramco din 2019, cel mai mare din istorie, a atras 29,4 miliarde de dolari, iar o ofertă secundară din acest an de aproape 1,7 miliarde de acțiuni a atras alte 12,35 miliarde de dolari.
Aramco a anunțat anul trecut că va începe să plătească un dividend bazat pe performanță în plus față de dividendul său de bază.
În luna mai, compania a anunțat un dividend de bază pentru primul trimestru în valoare totală de 20,3 miliarde de dolari și un dividend de performanță de 10,8 miliarde de dolari care urmează să fie plătit în al doilea trimestru.
Aramco a înregistrat profituri record în 2022, după ce invazia Rusiei în Ucraina a dus la creșterea prețului petrolului, permițând Arabiei Saudite să înregistreze primul excedent bugetar din aproape un deceniu.
Dar această vacă de muls și-a văzut profiturile scăzând cu un sfert anul trecut din cauza prețurilor scăzute ale petrolului și a reducerilor producției, iar profiturile pentru primul trimestru al acestui an au scăzut cu 14,5%.
În ianuarie, Aramco a declarat că i s-a ordonat să renunțe la un plan de creștere a capacității sale de producție la 13 mbpd de la 12 mbpd în prezent.
CITEȘTE ȘI Elon Musk redeschide lupta juridică cu OpenAI: Perfidia și înșelăciunea sunt de proporții shakespearieneAnaliștii au afirmat că anunțul surpriză ar putea reflecta îndoieli cu privire la cerere, deși ministrul energiei, prințul Abdelaziz bin Salman, a afirmat că acesta a fost determinat de tranziția către combustibili mai curați.
Arabia Saudită s-a angajat să își reducă emisiile de carbon la zero până în 2060, un angajament care a stârnit scepticismul militanților ecologiști.
Aramco s-a angajat să ajungă la zero emisii de carbon până în 2050, ceea ce nu include emisiile provenite de la clienții care utilizează produsele sale.