Profitul Romgaz a crescut cu peste 10%. Reglementarea prețului la gaze i-a redus cheltuielile mai mult decât i-a diminuat veniturile, pe fondul scăderii producției

Profitul Romgaz a crescut cu peste 10%. Reglementarea prețului la gaze i-a redus cheltuielile mai mult decât i-a diminuat veniturile, pe fondul scăderii producției
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 feb 2024

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, a înregistrat un profit net de 2,81 miliarde lei anul trecut, în creștere cu 10,42% față de cel de 2,55 miliarde lei din 2022, reglementarea la 150 lei/MWh a prețului de vânzare a gazelor destinate consumului populației și CET-urilor reducând cheltuielile companiei mai mult decât a diminuat veniturile acesteia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Pentru aceste cantități de gaze, producătorii români nu datorează impozit pe veniturile suplimentare, iar redevența le este calculată la prețul de referință de 150 lei/MWh, nu la cotația medie lunară a tranzacțiilor de pe hub-ul central european de la Baumgarten din Austria.

PSD București a decis să susțină candidatura Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei CITEȘTE ȘI PSD București a decis să susțină candidatura Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei

Astfel, veniturile totale au scăzut cu 31,45%, la 9,362 miliarde lei, în principal din cauza faptului că peste 86% din livrările Romgaz au fost efectuate la preț reglementat, de 150 lei/MWh. Producția de gaze a scăzut cu aproape 3%, la 4,788 miliarde metri cubi.

Pe de altă parte, cheltuielile totale au scăzut cu 54,77% față de 2022, în principal datorită diminuării impozitului pe veniturile suplimentare aferente gazelor naturale (- 4,014 miliarde lei) și a cheltuielilor cu redevența (- 1,039 miliarde lei).

CTP, în negocieri avansate pentru achiziția depozitelor acumulate de Globalworth în România. Tranzacția poate deveni cea mai mare semnată vreodată pe această nișă CITEȘTE ȘI CTP, în negocieri avansate pentru achiziția depozitelor acumulate de Globalworth în România. Tranzacția poate deveni cea mai mare semnată vreodată pe această nișă

″În perioada ianuarie-decembrie 2022, grupul a înregistrat cheltuieli de 403,80 milioane lei cu impozitul pe veniturile suplimentare pentru energia electrică vândută, devenit ulterior contribuție la fondul de tranziție energetică; având în vedere vânzarea energiei electrice la preț de 450 lei/MWh în proporție de peste 90%, această contribuție este nesemnificativă în perioada analizată (ianuarie-decembrie 2023 – n.r.)″, explică Romgaz.

Veniturile Romgaz din vânzarea de energie electrică au scăzut cu 69,41%, la sub 407 milioane lei, iar cele consolidate din servicii de înmagazinare au crescut cu 17,66%, la peste 552 milioane lei.

Compania estimează că, anul trecut, a produs cu 13,32% mai puțină energie electrică decât în 2022, ca urmare a unor avarii la grupul 5 al centralei existente vechi de la Iernut.

DOCUMENT Orange scumpește abonamentul de telefonie fixă. Cum este argumentat CITEȘTE ȘI DOCUMENT Orange scumpește abonamentul de telefonie fixă. Cum este argumentat

Romgaz a investit anul trecut peste 56 milioane lei în finalizarea mult-întârziatei centrale noi de la Iernut, care trebuie pusă în funcțiune până la finalul lui 2024, și a încasat totodată de la stat, pentru același proiect, subvenții de peste 46 milioane lei, prin Planul Național de Investiții (PNI). 

″În anul 2023, acționarii Romgaz au aprobat încheierea unui contract de tranzacție cu Duro Felguera pentru a debloca investiția în noua centrală electrică de la Iernut. Una din clauzele contractului de tranzacție prevedea returnarea către Duro Felguera a garanției de bună execuție executate odată cu rezilierea contractului anterior de lucrări, sub condiția îndeplinirii anumitor obligații. Valoarea acestei garanții a fost de 114 milioane lei și a fost plătită în anul 2023″, se precizează în raportul preliminar pe 2023 al companiei.

În proiectul Neptun Deep, Romgaz a investit în 2023 suma de 535,41 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit romgaz
supraimpozitare romgaz
scădere producție romgaz