Profitul Transelectrica a scăzut cu 57% anul trecut

Profitul Transelectrica a scăzut cu 57% anul trecut
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 feb 2024

Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, a înregistrat un profit net de 219 milioane lei anul trecut, în scădere cu 57% față de cel de 515 milioane lei din 2022, în principal ca urmare a reducerii masive a veniturilor strict contabile din capitalizarea costurilor nerecunoscute în tarife cu achizițiile de energie electrică pentru consumul propriu tehnologic (CPT).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

″(…) în anul curent (2023 – n.r.) nu s-au înregistrat venituri din capitalizarea CPT la nivelul sumei din perioada similară a anului precedent (13,8 milioane lei în 2023 vs. 338,5 milioane lei în anul 2022). Acest venit special a fost constituit pentru partea din costul total CPT care nu a fost acoperită de tariful de transport. Precizăm că acest venit este de natură nemonetară, încasarea acestuia urmând a fi realizată de companie în mod eșalonat prin tariful de transport în următorii cinci ani (2023-2027) în conformitate cu prevederile legislative incidente″, a explicat Transelectrica.

FOTO La Mama a ajuns la 25 ani: Am fost să deschidem un restaurant la Londra, dar e infernal. Comparativ cu marile capitale, suntem la piciorul broaștei CITEȘTE ȘI FOTO La Mama a ajuns la 25 ani: Am fost să deschidem un restaurant la Londra, dar e infernal. Comparativ cu marile capitale, suntem la piciorul broaștei

Veniturile totale operaționale ale Transelectrica au înregistrat o scădere cu 25%, la 4,721 miliarde lei, în contextul diminuării semnificative a veniturilor din activitățile de pe piața de echilibrare și de pe segmentul serviciilor de sistem, dar și al reducerii veniturilor din capitalizarea CPT, scăderii cu 1,8 TWh a cantității de energie electrică livrată consumatorilor (50,39 TWh în 2023 față de 52,18 TWh în 2022) și diminuării veniturilor din alocarea capacității de interconexiune.

Costurile cu achiziția energiei pentru acoperirea consumul propriu tehnologic (CPT) au fost în sumă de 517 milioane lei, semnificativ mai mici, cu 37% (-310 milioane lei), comparativ cu anul 2022, în principal influențate de prevederile OUG nr.153/2022. Astfel Transelectrica a achiziționat energie electrică pentru acoperirea a circa 75% din cantitatea aferentă prognozei de CPT validate prin mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică (MACEE), la un preț de achiziție reglementat.

EXCLUSIV Vicepreședinte ASF: Tarifele RCA, așteptate să scadă încă din toamnă. Schimbările pregătite CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Vicepreședinte ASF: Tarifele RCA, așteptate să scadă încă din toamnă. Schimbările pregătite

″Măsurile luate la nivel european în vederea eficientizării consumului de energie, înlocuirea gazului rusesc, reducerea cererii din zona industrială, precum și creșterea ponderii energiei eoliene, în condițiile unei ierni atipice și călduroase, au condus la o scădere a consumului, precum și a cantităților tranzacționate pe piețele pe termen scurt și a prețurilor energiei pe aceste piețe. Astfel, prețul mediu al energiei achiziționate de pe PZU în anul 2023 a fost mai mic cu 48% față de prețul din perioada similară a anului 2022, menținându-se totuși mai ridicat decât prețul din anii precedenți″, spune Transelectrica.

Potrivit datelor companiei, consumul net de energie electrică al României a scăzut cu 5% anul trecut, la 51,3 TWh, în timp ce producția netă a avansat cu 3%, la 54,4 TWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit transelectrica
costuri achiziție energie transelectrica
consum energie românia
producție energie românia