Qatar va livra Chinei gaze naturale lichefiate timp de 27 de ani

Qatar va livra Chinei gaze naturale lichefiate timp de 27 de ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iun 2023

Qatarul a convenit al doilea mare acord de furnizare de gaze cu o companie chineză controlată de stat în mai puțin de un an, punând în mod clar Asia în fruntea cursei pentru asigurarea aprovizionării cu gaze din proiectul masiv de extindere a producției al Doha, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

China National Petroleum Corporation (CNPC) și QatarEnergy au semnat un acord pe 27 de ani, în baza căruia China va achiziționa 4 milioane de tone metrice de gaz natural lichefiat (GNL) pe an de la statul Arab din Golf, scrie News.ro.

Circulația pe Transfăgărășan, redeschisă pentru toate categoriile de autovehicule CITEȘTE ȘI Circulația pe Transfăgărășan, redeschisă pentru toate categoriile de autovehicule

CNPC va lua, de asemenea, o participație în extinderea spre est a proiectului North Field LNG din Qatar, a declarat șeful QatarEnergy, Saad al-Kaabi, la semnare.

Miza este echivalentul a 5% dintr-un tren GNL cu o capacitate de 8 milioane de tone metrice pe an.

”Astăzi semnăm două acorduri care ne vor consolida relațiile puternice cu una dintre cele mai importante piețe de gaze din lume și piața cheie pentru produsele energetice din Qatar”, a spus Kaabi.

Într-o tranzacție identică, QatarEnergy a încheiat în noiembrie un acord de aprovizionare pe 27 de ani cu grupul Sinopec din China, pentru 4 milioane de tone metrice de gaze pe an.

Gigantul chinez de gaze deținut de stat a preluat și o participație echivalentă cu 5% dintr-un tren GNL cu o capacitate de 8 milioane de tone metrice pe an.

Asia, cu un apetit pentru acorduri de vânzare și cumpărare pe termen lung, a depășit Europa în asigurarea aprovizionării din planul de expansiune în două faze al Qatarului, care își va crește capacitatea de lichefiere la 126 de milioane de tone metrice pe an, până în 2027, de la 77 de milioane.

Acordul de marți va fi cel de-al treilea acord al QatarEnergy de a furniza GNL din expansiune către un cumpărător asiatic.

Alți cumpărători asiatici sunt, de asemenea, în discuții pentru cumpărarea de participații de acțiuni la proiectul de expansiune, a spus Kaabi.

ACORDURI CU ”PARTENERI CU VALOARE ADĂUGATĂ”

Qatarul este cel mai mare exportator de GNL din lume, iar competiția pentru GNL a crescut de la începutul războiului din Ucraina, Europa având nevoie în mod special de cantități mari pentru a ajuta la înlocuirea gazului rusesc prin conductee, care constituia aproape 40% din importurile continentului.

EXCLUSIV Ciolacu a transmis marilor lanțuri de magazine să reducă jumătate de an, de bunăvoie, prețurile la alimente de bază, pentru ca Guvernul să ajungă la ținta inflației de 8%. Consiliul Concurenței va urmări CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ciolacu a transmis marilor lanțuri de magazine să reducă jumătate de an, de bunăvoie, prețurile la alimente de bază, pentru ca Guvernul să ajungă la ținta inflației de 8%. Consiliul Concurenței va urmări

Reuters a relatat mai devreme că CNPC era aproape de finalizarea unei înțelegeri de cumpărare de GNL de la QatarEnergy timp de aproape 30 de ani, din proiectul de extindere North Field.

QatarEnergy a declarat anterior că ar putea ceda până la 5% din participațiile din trenurile de gaz legate de extinderea North Field, ccătre eea ce Kaabi, ministrul energiei al statului din golf și CEO al QatarEnergy, a descris drept ”parteneri cu valoare adăugată”.

În aprilie, grupul chinez Sinopec a fost prima companie energetică asiatică care a devenit partener ”cu valoare adăugată” în proiect.

QatarEnergy a semnat, de asemenea, parteneriate de capital pentru acest proiect cu companii petroliere internaționale, dar a declarat că intenționează să păstreze un pachet de 75% din expansiunea North Field, care va costa cel puțin 30 de miliarde de dolari, inclusiv construcția de instalații de export de lichefiere.

În timp ce legăturile Beijingului cu Statele Unite și Australia, cei mai mari doi rivali de export de GNL ai Qatarului, sunt tensionate, firmele energetice naționale chineze văd din ce în ce mai mult Qatarul ca o țintă mai sigură pentru investițiile în resurse.

Autoritatea pentru Investiții din Qatar (QIA), fondul suveran de 445 de miliarde de dolari al țării, va gestiona majoritatea veniturilor din expansiunea North Field”, a spus Kaabi.

”Cred că majoritatea veniturilor din ce va veni din această expansiune North Field vor intra într-un fond de avere de generație viitoare în QIA... asigurând că oamenii din Qatar sunt bine îngrijiți”.

viewscnt
Afla mai multe despre
qatar
gaze
china