RADET a acumulat datorii noi de cel puțin 357 milioane lei între insolvență și faliment

RADET a acumulat datorii noi de cel puțin 357 milioane lei între insolvență și faliment
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 feb 2020

Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București, fostul operator al sistemului centralizat de încălzire din Capitală, a acumulat datorii suplimentare de cel puțin 357 milioane lei în perioada de circa 3 ani scursă de la intrarea sa în insolvență, în octombrie 2016, și până la momentul declarării definitive a falimentului său, la în noiembrie anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acestea se adaugă datoriilor RADET de peste 3,83 miliarde lei apărute înainte de intrarea în insolvență și cuprinse în tabelul definitiv de creanțe al Regiei falimentare.

Tabelul suplimentar de creanțe, cu datorii acumulate de RADET după intrarea în insolvență din toamna anului 2016 (creanțe rezultate din continuarea activității), cuprinde creanțe acceptate de lichidatorul judiciar în sumă totală de 357,52 milioane lei, totalul solicitărilor creditorilor ridicându-se la 429,27 milioane lei.

Tranzacție: Compania daneză Givesco preia grupul Sam Mills, controlat de \ CITEȘTE ȘI Tranzacție: Compania daneză Givesco preia grupul Sam Mills, controlat de "regele morăritului" Ioan Arcadie, deținătorul brandurilor Tortilla Chips și Pasta d'oro

Cea mai mare creanță suplimentară acceptată de Rominsolv este cea a producătorului de energie termică Electrocentrale București (ELCEN) din subordinea Ministerului Economiei, de 313,29 milioane lei. ELCEN se înscrisese la masa credală cu o solicitare de creanță suplimentară totală de aproape 367 milioane lei.

Alte creanțe acceptate semnificative sunt cea a ANAF (17,38 milioane lei, dintr-un total solicitat de 34,4 milioane lei) și cele ale unor furnizori de bază ai Regiei, respectiv Engie (13,55 milioane lei), Vest Energo (9,64 milioane lei), Apa Nova (1,87 milioane lei) și CET Grivița (1,31 milioane lei).

RADET a intrat definitiv în faliment pe 11 noiembrie 2019, iar de la 1 decembrie anul trecut, operarea sistemului centralizat de termoficare din Capitală a fost preluată de către Compania Municipală Termoenergetica a Primăriei București.

Zece dintre cele mai mari edituri continuă războiul cu Bookster pentru \ CITEȘTE ȘI Zece dintre cele mai mari edituri continuă războiul cu Bookster pentru "concurență neloială"

În primele 10 luni ale anului trecut, înainte de intrarea în faliment, RADET a înregistrat pierderi de 158,69 milioane lei, de 2,5 ori mai mare față de perioada similară a anului 2018, la venituri de 889,48 milioane lei, în urcare cu 3,55% față de ianuarie-octombrie 2018, și cheltuieli de 1,048 miliarde lei, cu 13,72% peste cele din primele 10 luni ale anului anterior.

În decembrie 2019, ELCEN, cel mai mare creditor al RADET, a decis să schimbe lichidatorul judiciar al Regiei, intenție mai veche de a sa, și a desemnat în această postură consorțiul format din firmele Casa de Insolvență Transilvania (CITR) Filiala Ilfov și Aktiv Lex Insolvență. Decizia a fost contestată în justiție de actualul lichidator judiciar provizoriu și fost administrator judiciar pe perioada insolvenței, Rominsolv, dar și de către municipalitatea Capitalei.

Luna trecută, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat că ELCEN a emis o somație în cursul zilei de joi către Termoenergetica pentru plata, în termen de 15 zile, a unei sume de 169,738 milioane lei, care ar reprezenta contravaloarea energiei termice livrate de ELCEN către Termoenergetica în luna decembrie 2019. Ministrul a adăugat că, în cazul în care Compania Municipală Termoenergetica nu va da curs somației de plată, ELCEN va cesiona creanța către ANAF. Anterior, ELCEN transmisese că riscă să rămână fără bani pentru agentul termic și salariile angajaților și acuzase totodată Primăria Municipiului București și Termoenergetica că nu își asumă responsabilitatea pentru asigurarea continuității prestării serviciului public de furnizare a apei calde și căldurii către locuitorii bucureșteni, întrucât nu își onorează obligațiile de plată.

În toamna anului trecut, ELCEN a intentat proces la Tribunalul București, prin care solicită "atragerea răspunderii patrimoniale a Municipiului București, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, în vederea acoperirii în totalitate a pasivului debitoarei Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice – RADET București (aflată în insolvență) înscris în Tabelul definitiv de creanțe". Asta în pofida faptului că în planul inițial de reorganizare a ELCEN se menționa expres că un proces în justiție în vederea atragerii răspunderii Primăriei Capitalei pentru achitarea datoriilor RADET ar putea dura și 12 ani. De altfel, chiar din acest motiv, în documentul citat, creanța istorică. ELCEN asupra RADET era reevaluată masiv în scădere, de la 3,7 miliarde lei la 1,09 miliarde lei. Următorul termen în proces a fost stabilit pe 4 martie.

viewscnt
Afla mai multe despre
datorii radet
faliment radet
conflict elcen termoenergetica