ELCEN a schimbat lichidatorul RADET. Cine a preluat gestiunea Regiei falimentare a PMB

ELCEN a schimbat lichidatorul RADET. Cine a preluat gestiunea Regiei falimentare a PMB
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 13 dec 2019

Producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), controlat de Ministerul Economiei și Energiei, cel mai mare creditor al RADET București, Regia de termoficare a Primăriei Capitalei intrată recent definitiv în faliment, a decis să schimbe lichidatorul judiciar al Regiei, intenție mai veche de a sa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, ELCEN, reprezentată de administratorul special Claudiu Crețu și de cel judiciar Sierra Quadrant, a decis să desemneze ca lichidator judiciar al RADET consorțiul format din firmele Casa de Insolvență Transilvania (CITR) Filiala Ilfov și Aktiv Lex Insolvență, unde managing partner este avocata Claudia Bălășoiu. Consorțiul va avea un onorariu lunar fix în cuantum de 5.000 euro plus TVA și un onorariu procentual de succes de 2,75% + TVA din distribuirile efectuate creditorilor.

ELCEN deține aproape 97% din totalul creanțelor asupra RADET.

Florin Cîțu: Teodorovici știa că deficitul va depăși 4% din PIB încă de la începutul anului. A fost informat de funcționari CITEȘTE ȘI Florin Cîțu: Teodorovici știa că deficitul va depăși 4% din PIB încă de la începutul anului. A fost informat de funcționari

Până în prezent, administrator judiciar al RADET (pe perioada insolvenței), iar ulterior lichidator judiciar provizoriu al Regiei (după pronunțarea falimentului) a fost firma Rominsolv.

În februarie anul acesta, administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant, anunța că a propus creditorilor RADET schimbarea Rominsolv din poziția de administrator judiciar al Regiei, cu motivarea că ar refuza "în mod nejustificat" implementarea "soluției optime" de ieșire din insolvență a RADET, prin modificarea planului de reorganizare al Regiei "în oglindă" cu cel al ELCEN.

O propunere similară, cu aceeași motivare, fusese înaintată și în vara anului trecut. Atunci, în replică, Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv, declara pentru Profit.ro că RADET nu poate fi acuzată că trage de timp, caracterizând planul de reorganizare al ELCEN drept "o ficțiune" și arătând că, potrivit Legii insolvenței, planul inițial de reorganizare al Regiei, care fusese depus în februarie 2018, nu poate fi modificat până nu este votat de creditori și confirmat de către judecătorul sindic.

Rusia - suspendată 4 ani de la toate competițiile sportive majore CITEȘTE ȘI Rusia - suspendată 4 ani de la toate competițiile sportive majore

Între timp, toamna aceasta, ELCEN a demarat o acțiune în justiție prin care cere ca toate datoriile RADET să fie imputate Primăriei Capitalei. Asta în pofida faptului că în planul inițial de reorganizare a ELCEN se menționa expres că un proces în justiție în vederea atragerii răspunderii Primăriei Capitalei pentru achitarea datoriilor RADET ar putea dura și 12 ani. De altfel, chiar din acest motiv, în documentul citat, creanța istorică a ELCEN asupra RADET era reevaluată masiv în scădere, de la 3,7 miliarde lei la 1,09 miliarde lei.

Compania Municipală Termoenergetica, înființată în vară pentru preluarea sistemului centralizat de termoficare din Capitală, după declararea ca ilegală de către instanță a Companiei Municipale Energetica și mai ales după intrarea în faliment a RADET, a primit săptămâna trecută licență de funcționare din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

În noiembrie, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat, după mai mult de două ore de dezbateri, delegarea activității de termoficare către Compania Municipală Termoenergetica. Recent, Termoenergetica a început negocierile pentru semnarea noului contract cu producătorul de energie ELCEN, de furnizare de agent termic pentru bucureșteni.

După cum a relatat Profit.ro, activele și operațiunile ELCEN ar putea fi preluate de o altă companie din portofoliul Ministerului Economiei și Energiei, posibil Romgaz, care este acționar minoritar la ELCEN, sau Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE).

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
elcen
faliment radet
compania municipala energetica
compania municipala termoenergetica
primaria capitalei
caldura
apa calda
pret gigacalorie
incalzire centralizata