RADET: Furnizorii de apă, gaze și electricitate nu ne mai pot tăia livrările

RADET: Furnizorii de apă, gaze și electricitate nu ne mai pot tăia livrările
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 oct 2016

Furnizorii de servicii de alimentare cu apă, gaze și electricitate nu mai pot opri livrările către RADET după intrarea acesteia în insolvență, pe perioada de observație și reorganizare prevăzută de legislația în vigoare. În plus, insolvența suspendă toate măsurile de executare silită dictate împotriva Regiei și stopează curgerea dobânzilor, majorărilor de întârziere și a penalităților pentru creanțele negarantate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Prin punerea sub protecția Tribunalului se asigură normalizarea activității, astfel că, pe perioada insolvenței, se suspendă de drept toate acțiunile judiciare sau măsurile de executare silită, furnizorii de servicii (electricitate, gaz, apă) nu au dreptul, în perioada de observație și reorganizare, să sisteze serviciile către debitor și se stopează curgerea dobânzilor, majorărilor de întârziere și a penalităților pentru creanțele negarantate", informează RADET.

Legea insolvenței stipulează că "orice furnizor de servicii - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice sau altele asemenea - nu are dreptul, în perioada de observație și în perioada de reorganizare, să schimbe, să refuze ori să întrerupă temporar un astfel de serviciu către debitor sau averea acestuia, în cazul in care acesta are calitatea de consumator captiv, potrivit legii". Iar consumatorul captiv este definit ca fiind "consumatorul care, din considerente tehnice, economice sau de reglementare, nu poate alege furnizorul".

STUDIU 66% dintre tinerii români dețin un cont curent la o bancă, însă doar 30% își plătesc facturile pe internet CITEȘTE ȘI STUDIU 66% dintre tinerii români dețin un cont curent la o bancă, însă doar 30% își plătesc facturile pe internet

RADET poate fi considerată consumator captiv față de Electrocentrale București, în măsura în care Regia de termoficare din Capitală este dependentă în proporție de circa 92% de agentul termic furnizat de ELCEN sub formă de apă caldă.

La rândul său, ELCEN, intrat joi în insolvență, poate fi considerat consumator captiv în raport cu Transgaz și Distrigaz, întrucât serviciul de transport și distribuție a gazelor naturale constituie monopoluri. Iar în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale, din punct de vedere al cantităților de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică pentru populație, ELCEN se încadrează în piața reglementată, primind de la Romgaz și alți furnizori gaze la preț fix stabilit de Guvern și cu prioritate din producția internă.

În aceste condiții, nu este exclus ca Romgaz, Transgaz, Distrigaz Sud Rețele și poate și alți creditori să se opună în instanță intrării în insolvență a RADET și ELCEN.

Creditorii RADET pot contesta decizia de intrare în insolvență a Regiei, luată pe 5 octombrie de Tribunalul București, în termen de 10 zile de la notificare, iar contestațiile vor fi soluționate în cel mult 5 zile de la depunerea acestora, arată instanța, care a fixat și termenul limită de înscriere la masa credală a deținătorilor de creanțe asupra RADET, pentru 18 noiembrie.

Judecătorii obligă ANAF să soluționeze contestațiile suspendate din cauza sesizărilor penale CITEȘTE ȘI Judecătorii obligă ANAF să soluționeze contestațiile suspendate din cauza sesizărilor penale

"Fixează următoarele termene limită: a) termenul limită de depunere, de către creditori, a opozițiilor la Încheierea de deschidere a procedurii - 10 zile de la notificare, precum și termenul de soluționare a opozițiilor, care nu va depăși 5 zile de la data expirării termenului de depunere a acestora; b) termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanțelor asupra averii debitorului – 18.11.2016; c) termenul de verificare a creanțelor, de întocmire și publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvență a tabelului preliminar de creanțe – 08.12.2016; d) termenul de definitivare a tabelului creanțelor – 03.01.2017; e) data primei ședințe a adunării generale a creditorilor – 13.12.2016", se arată în decizia de miercuri a Tribunalului București.

Tribunalul București a desemnat ca administrator judiciar provizoriu al RADET firma Rominsolv a avocatului Gheorghe Piperea, care este și unul dintre cei doi administratori judiciari ai combinatului Oltchim, aflat în insolvență din 2013. Opțiunea instanței poate fi contestată de creditori în același termen, de 10 zile de la notificare. Rominsolv va avea o remunerație provizorie de 1.500 lei, care se va plăti din averea debitorului RADET.

Primăria Capitalei va putea plăti în avans Romgaz, cu sumele prevăzute drept subvenție pentru RADET, gazul furnizat ELCEN, astfel încât RADET să asigure încălzirea la iarnă a locuitorilor Bucureștiului. La acest mecanism vor putea recurge toate primăriile din țară, după ce Guvernul a modificat miercuri în acest sens, prin ordonanță de urgență, legislația în vigoare.

În acest fel, insolvența RADET și cea a ELCEN, decisă joi de Tribunalul București, nu vor afecta livrarea de gaze pentru încălzirea Capitalei în sistem centralizat, dat fiind că banii vor merge direct de la Primărie către Romgaz, ELCEN și RADET fiind excluse din acest circuit financiar.

BNR primește trei oferte pentru construirea unei clădiri în Târgu-Jiu care va adăposti un centru de date CITEȘTE ȘI BNR primește trei oferte pentru construirea unei clădiri în Târgu-Jiu care va adăposti un centru de date

Intrarea simultană în insolvență a RADET și ELCEN ar permite fuziunea dintre cei doi principali actori ai sistemului de termoficare din Capitală, imposibilă în acest moment din cauza precedentului instituit de Curtea Constituțională (CCR) în 2014, când a blocat transferul gratuit de acțiuni la Portul Constanța de la Guvern la primăria condusă pe atunci de Radu Mazăre, a sugerat, recent, primarul Capitalei, Gabriela Firea, într-o declarație susținută la Murighiol, înaintea Comitetului Executiv al PSD.

Succesul scenariului de fuziune între RADET și ELCEN ar depinde de cooperarea principalilor creditori ai ELCEN, care sunt furnizorul de gaze Romgaz, transportatorul Transgaz și distribuitorul Distrigaz Sud Rețele. Principalul avantaj pentru aceștia ar fi dispariția imensei datorii istorice de 3,6 miliarde lei a RADET către ELCEN. În acest fel, noua structură ar dispune de spațiu financiar pentru a-și achita în mod eșalonat facturile restante către creditorii menționați.

Romgaz a amenințat în nenumărate rânduri că va opri furnizarea de gaze către ELCEN din cauza datoriilor neplătite, dar nu a făcut-o niciodată până în prezent. Pe de altă parte, Transgaz a dat în judecată în vară ELCEN pentru facturi neplătite aferente serviciului de transport al gazelor, iar distribuitorul Distrigaz Sud Rețele a limitat recent debitul de gaze naturale către ELCEN, din cauza neachitării serviciului de distribuție, și a poprit conturile producătorului de energie termică. Ulterior, cele două companii au ajuns la o înțelegere pentru plata eșalonată a datoriilor, poprirea a fost ridicată și situația a revenit la normal.

ELCEN este controlată de Ministerul Energiei și produce și distribuie energie termică și energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producția la nivelul țării și 90% din producția din București. RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București și este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social și industrial (instituții publice și companii).

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
elcen
distrigaz
transgaz
romgaz
caldura
apa calda
agent termic
factura incalzire
factura intretinere