Rectificare bugetară "reîncălzită" centralizat. Bugetele locale, majorate în vederea salvării sistemelor de termoficare

Rectificare bugetară "reîncălzită" centralizat. Bugetele locale, majorate în vederea salvării sistemelor de termoficare
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 6 aug 2019

Apropierea iernii și stimularea aleșilor locali în vederea viitoarelor alegeri par a fi principalele motivații ale rectificării bugetare efectuate de Guvern. Astfel, bugetele locale cresc în total cu 4,4 miliarde de lei, marea majoritate a sumelor fiind alocate localităților cu încălzire centralizată și în special celor care alocă de la bugetul local o subvenție considerabilă pe gigacalorie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, Bucureștiul, cu 561 de mii de apartamente racordate la sistemul de încălzire centrală și cu o subvenție pe gigacalorie de 237 lei în iarna trecută (60% din preț), este marele câștigător al rectificării, primind în plus 710 milioane lei.

Următorul municipiu care va beneficia de o majorare a veniturilor din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale este Constanța, cu 14,3 milioane lei. În Constanța sunt racordate la sistemul de termoficare 49 mii de apartamente, care au beneficiat iarna trecută de o subvenție de 130 lei/gigacalorie.

Uber a deschis în București cel mai mare centru de asistență pentru șoferi și curieri din Europa Centrală și de Est CITEȘTE ȘI Uber a deschis în București cel mai mare centru de asistență pentru șoferi și curieri din Europa Centrală și de Est

Cele două municipii se confruntă și cu cele mai mari probleme financiare ale sistemelor centralizate de încălzire. La București, ELCEN se află în insolvență, iar RADET de-a dreptul în faliment, chiar dacă suspendat temporar de instanța de judecată.

La malul mării, Electrocentrale Constanța a intrat în insolvență în luna mai a acestui an.

Municipalitatea Capitalei și Ministerul Finanțelor Publice au semnat în iunie o convenție de împrumut prin care Primăria București a contractat un credit în valoare de 462,66 milioane lei, adică aproape 100 milioane euro, pe maxim 20 de ani, pentru plata subvențiilor restante ale Primăriei către RADET.

Euro a scăzut. Aurul rămâne aproape de nivelul maxim al ultimilor 7 ani CITEȘTE ȘI Euro a scăzut. Aurul rămâne aproape de nivelul maxim al ultimilor 7 ani

Mișcarea a devenit posibilă după ce, confirmând informațiile publicate anterior de Profit.ro, Guvernul a adoptat OUG cu derogări de la legislația în vigoare pentru a permite primăriilor să acceseze împrumuturi suplimentare din banii din privatizări de la Trezoreria Statului pe perioade de până la 20 de ani, în limita sumei de 700 milioane lei, în scopul de a-și achita restanțele înregistrate la plata subvențiilor pentru încălzirea populației.

Cei 25 de mii de clujeni racordați la sistemul centralizat de încălzire au primit anul trecut o subvenție de 220 de lei/Gcal. Drept urmare, bugetul municipiului Cluj-Napoca primește în plus 12,4 milioane lei.

În Moldova, Iașiul, cu 29 mii de apartamente racordate și o subvenție de 80 de lei/Gcal, beneficiază de o alocare bugetară suplimentară de 11,9 milioane lei.

Cerșetorii dintr-un oraș suedez, obligați să obțină o autorizație pentru a putea cerși CITEȘTE ȘI Cerșetorii dintr-un oraș suedez, obligați să obțină o autorizație pentru a putea cerși

Oradea și Timișoara, cu 65 mii, respectiv 57 mii de apartamente racordate, și cu subvenții de 50, respectiv 150 lei/Gcal iarna trecută, primesc la rândul lor peste 8,5 milioane lei din cotele defalcate de TVA.

Orașe precum Galați sau Buzău, chiar dacă au un număr mai redus de apartamente conectate la sistemul centralizat de încălzire, 9 mii, respectiv 12 mii, compensează prin dărnicia subvenției, 370 de lei/Gcal, respectiv 300 de lei/Gcal. Drept urmare, rectificarea bugetară a fost darnică și cu ele, Galațiul primit 5,1 milioane lei în plus, iar Buzăul - 7,3 milioane lei.

În schimb, Ploiești sau Craiova, deși au racordate la sistemul centralizat peste 50 de mii apartamente, au fost mai puțin darnice cu subvenția iarna trecută, care s-a cifrat la 0, respectiv 40 de lei/Gcal. Drept urmare, sumele încasate suplimentar la rectificare au fost mai reduse, de 5,4, respectiv 5,6 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura
apa calda
subventii incalzire centralizata
subventii radet bugete locale