Repartitoarele de căldură devin obligatorii. Cât costă montarea lor și ce amendă riscă cei care nu o fac

Repartitoarele de căldură devin obligatorii. Cât costă montarea lor și ce amendă riscă cei care nu o fac
scris 17 iul 2021

Repartitoarele de căldură sau contoarele individuale devin obligatorii, așa că toți cei care sunt racordați la rețelele de termoficare vor trebui să le monteze. Asta înseamnă încă o cheltuială pentru cei care sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire. Până la iarnă, fiecare apartament din România va trebui să aibă contoare sau repartitoare pentru a măsura energia termică. Experții din energie spun că măsura nu poate fi implementată așa repede. 

Până la finalul anului, fiecare apartament va trebui să aibă un contor individual sau repartitor de măsurare a energiei termice, atât pentru apă caldă, cât și pentru căldură, arată Digi 24.

CEZ reclamă probleme în România: “Jucători” ultraspecializați în furturi de energie s-au întors în țară, odată cu pandemia CITEȘTE ȘI CEZ reclamă probleme în România: “Jucători” ultraspecializați în furturi de energie s-au întors în țară, odată cu pandemia

În Capitală sunt aproximativ 550.000 de apartamente unde ar trebui montate repartitoare.

Cine trebuie să monteze contoare

Obligația de a monta contoare sau repartitoare se aplică doar apartamentelor racordate la rețeaua de termificare, nu și celor care au ales deja centralele termice pe gaz, în practică fiind întâlnite situații în care în același bloc sunt și apartamente racordate la rețeaua de termoficare și apartamente debranșate deja. Specialiștii în energie spun însă că  termenul de implementare va fi depășit.

Dumitru Chispliță, președintele Asociației Energia Inteligentă: "Nu cred că există posibilitatea ca într-un termen așa de scurt să se realizeze o lucrare așa de amplă. Nici nu ar fi sănătos, când toate firmele ar fi solicitate să aibă o astfel de activitate ar exploda prețurile. În lipsa unui astfel de sistem oamenii nu cuantifică importanța respectivei forme de energie și se face risipă".

E.ON Energie și Engie România - amendate. Furnizorii le vor plăti penalități clienților finali care nu au primit răspunsuri în termenul legal. Ce sumă trebuie să vi se achite CITEȘTE ȘI E.ON Energie și Engie România - amendate. Furnizorii le vor plăti penalități clienților finali care nu au primit răspunsuri în termenul legal. Ce sumă trebuie să vi se achite

Cât costă montarea contoarelor sau repartitoarelor

Pentru a monta un repartitor vom plăti între 70 și 100 de lei. În funcție de numărul de camere, avem nevoie de mai multe dispozitive, câte unul pentru fiecare calorifer.

Spre exemplu, la un apartament cu două camere vom plăti între 280 și 400 de lei. Automat, atunci când vorbim despre apartamente cu 3 sau 4 camere, costurile cresc. Iar odată ce au montate repartitoarele, consumatorii vor plăti și pentru citirea lor, dar și pentru interpretarea datelor. Pentru un apartament cu patru calorifere, costurile se ridică la aproximativ 15 lei lunar. Așa că mulți se tem că facturile le vor crește.  

Cei care nu-și montează contoare sau repartitoare riscă amenzi cuprinse între 500 și 1000 de lei.

Garsonieră: 70 lei - 100 lei
Apartament 2 camere:  280 lei - 400 lei
Apartament 4 camere: >500 lei

Sursa: Asociația Energia Inteligentă

viewscnt
Afla mai multe despre
repartitoare
caldura
calorifere