Noul CEO al Duro Felguera le-a vorbit acționarilor despre rezilierea contractului Iernut în ultima ședință AGA: Ni se cuvin compensații de la Romgaz, dar în România un proces poate dura ani!

Noul CEO al Duro Felguera le-a vorbit acționarilor despre rezilierea contractului Iernut în ultima ședință AGA: Ni se cuvin compensații de la Romgaz, dar în România un proces poate dura ani!
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 iul 2021

Noul CEO al Duro Felguera, compania spaniolă specializată în construcții pentru obiective energetice care a lucrat, în consorțiu cu românii de la Romelectro, la ridicarea noii centrale pe gaze a Romgaz de la Iernut, în baza unui contract încheiat în 2016 și reziliat foarte recent, a declarat în ședința adunării generale a acționarilor companiei că acestui consorțiu i se cuvin compensații financiare din partea clientului Romgaz pentru creșterea de costuri determinată de majorarea, prin celebra OUG nr. 114/2018, a salariului minim în construcții din România, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"Proiectul (Iernut – n.r.) a fost afectat de mai mulți factori, dar în special de creșterea extraordinară a costurilor forței de muncă și a costurilor industriale în România față de 2016, anul semnării contractului.

Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România

Această creștere a fost determinată în bună măsură de decizia Guvernului român din decembrie 2018 de a majora extrem de semnificativ salariile minime (atât la nivel general, cât și în special pe cel din construcții – n.r.), ceea ce a dus la o creștere generală a costurilor forței de muncă pe care partenerul nostru (Romelectro – n.r.) nu a putut-o suporta", a spus, în fața acționarilor, noul director general José Jaime Argüelles Álvarez, venit la conducerea Duro Felguera în mai anul acesta, de pe poziția de CEO al producătorului chilian de celuloză și hârtie Compañía Manufacturera de Papeles y Cartones (CMPC).

Noul CEO al Duro Felguera, José Jaime Argüelles Álvarez. Sursă foto: https://www.zoominfo.com/

Noul CEO al Duro Felguera, José Jaime Argüelles Álvarez. Sursă foto: https://www.zoominfo.com/

Tranzacție - Gigantul american Oracle a cumpărat startup-ul GloriaFood din București CITEȘTE ȘI Tranzacție - Gigantul american Oracle a cumpărat startup-ul GloriaFood din București

El a precizat că partea de lucrări aflată în responsabilitatea Duro Felguera a fost finalizată în proporție de 98%, în timp ce partenerul Romelectro "nu a ajuns la acest nivel de progres, acesta fiind motivul invocat de client (Romgaz – n.r.) pentru rezilierea contractului".

Álvarez a mai spus că, în cadrul demersurilor pentru evitarea rezilierii contractului, Duro Felguera a propus Romgaz să preia o parte din lucrările aflate în sarcina Romelectro, precum și o parte din depășirile de costuri ale proiectului.

Ministrul Transporturilor dă startul lucrărilor pe mai multe loturi de autostradă: \ CITEȘTE ȘI Ministrul Transporturilor dă startul lucrărilor pe mai multe loturi de autostradă: "Două dintr-o lovitură. Vor fi mană cerească!"

El a arătat că, din păcate, propunerea nu a fost acceptată de către Romgaz, care, potrivit CEO-ului, ar fi dorit ca Duro Felguera să-și asume toate costurile suplimentare fără nicio compensație, să finalizeze proiectul venind cu fonduri proprii necesare, estimate la 30 milioane euro, și să accepte modificări contractuale care ar fi fost în mod limpede în defavoarea sa, scenariu care ar fi fost mai păgubos pentru Duro Felguera decât rezilierea contractului.

"Contractul stipulează limpede că o modificare a cadrului legislativ de asemenea natură obligă clientul la plata de compensații, însă poziția Romgaz este că preferă ca consorțiul să intenteze un proces în instanță pentru a obține aceste compensații, proces care, în România, poate dura câțiva ani de zile", a susținut CEO-ul companiei spaniole.

ULTIMA ORĂ Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru că și-a cumpărat casă din subvențiile primite de partid CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru că și-a cumpărat casă din subvențiile primite de partid

Totuși, el a conchis spunând că, "în orice caz, rămânem deschiși dialogului cu Romgaz, în vederea găsirii de soluții care să permită finalizarea proiectului".

Rezilierea de către Romgaz pe 18 iunie a contractului de construcție a noii centrale de producție de energie de la  Iernut încheiat în 2016 cu consorțiul Duro Felguera-Romelectro, notificată inițial pe 2 aprilie și amânată ulterior de multiple ori, a reactivat acțiunea intentată de spanioli pe 6 aprilie la Tribunalul Sibiu contra rezilierii și a executării de către Romgaz a garanției de bună execuție a contractului, primul termen în proces fiind stabilit pentru luna octombrie a acestui an.

ANAF a pregătit proiectul de ordin privind consolidarea fiscală în domeniul impozitului pe profit CITEȘTE ȘI ANAF a pregătit proiectul de ordin privind consolidarea fiscală în domeniul impozitului pe profit

Potrivit Duro Felguera, garanția respectivă se ridică la 24,8 milioane euro.

Romgaz a anunțat că a reziliat contractul, după amânări succesive ale acestei decizii, nereușind până la urmă să ajungă la o înțelegere cu consorțiul de contractori, Duro Felguera-Romelectro. "Rezilierea Contractului de lucrări nr. 13384/2016, începând cu data de 17 iunie 2021, a intervenit ca urmare a împlinirii termenului de suspendare a notificării de reziliere, fără ca părțile să fi ajuns la agreerea unei soluții care să asigure finalizarea și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții, în termen cât mai scurt posibil", a fost explicația Romgaz.

Ministrul Sportului le atacă dur pe Halep&Co- Toate jucătoarele noastre de tenis calificate au refuzat să participe la Jocurile Olimpice. Este un mesaj toxic pentru tot sportul. Vom analiza foarte serios ce programe mai finanțăm pentru Federație ! CITEȘTE ȘI Ministrul Sportului le atacă dur pe Halep&Co- Toate jucătoarele noastre de tenis calificate au refuzat să participe la Jocurile Olimpice. Este un mesaj toxic pentru tot sportul. Vom analiza foarte serios ce programe mai finanțăm pentru Federație !

În februarie, Romgaz a încheiat de urgență un contract cu subsidiara locală a unei firme austriece de certificare industrială, care va evalua stadiul execuției lucrărilor la noua centrală pe gaze cu ciclu combinat a companiei de la Iernut și va pregăti caietul de sarcini pentru desemnarea unei companii sau a unui consorțiu care să finalizeze și să pună în sfârșit în funcțiune centrala

Pe fondul restricțiilor și blocajelor de activitate determinate de pandemia COVID-19, companiei Duro Felguera i s-a aprobat, la finalul lunii martie, acordarea unui ajutor de stat de către autoritățile de la Madrid, în valoare de 120 milioane euro, compus din credite de 90 milioane euro și o participare la capital de 30 milioane euro. În plus, Duro Felguera a negociat cu un grup de mari bănci spaniole creditoare restructurarea unor datorii de circa 85 milioane euro, având nevoie și de garanții de circa 100 milioane euro. Compania a terminat anul trecut cu pierderi consolidate de aproape 172 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz centrala de la iernut
iernut romgaz
duro felguera iernut romgaz
romelectro romgaz iernut
general electric romgaz iernut