Romgaz și-a dublat veniturile din vânzările de electricitate, profitând de evoluția prețurilor pe OPCOM

Romgaz și-a dublat veniturile din vânzările de electricitate, profitând de evoluția prețurilor pe OPCOM
scris 14 nov 2017

Romgaz a profitat de evoluția ascendentă a prețului electricității pe bursa centralizată OPCOM majorându-și veniturile din vânzarea de energie electrică cu 99,4%.

Dublarea veniturilor Romgaz din vânzarea de energie electrică produsă la Iernut și Cojocna este pusă de Romgaz în principal pe seama majorării producției de electricitate.

Producția de energie electrică a Romgaz a crescut cu 62,5% comparativ cu producția realizată în perioada similară a anului 2016, de la 902,0 TWh la 1.465,5 TWh, cu această producție Romgaz deținând o cotă de piață de 3,14%.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Comparativ, OMV Petrom a produs în primele nouă uni ale acestui an la Brazi 1,65 TWh, cu 21,8% mai puțin decâ în perioada similară a anului trecut, ca urmare a avariilor înregsitrate la cele două transformatoare ale centralei. Începând de luni, și centrala de la Brazi funcționează la întreaga sa capacitate.

“Creșterea cantității de energie electrică, produsă de Romgaz, cu cca.62 % mai mult decât în perioada similară a anului trecut este în strânsă legătură cu (1) producția redusă din surse hidro și a centralelor eoliene, (2) perioada prelungită de caniculă din cursul verii, (3) programul de reparații și mentenanță a unor grupuri termo ale altor producători în vederea pregătirii lor pentru perioada de iarnă, precum și (4) cu scăderea capacității de generare datorită indisponibilității unor grupuri din zona termo sau nuclear.”, se precizează în document.

Și în ceea ce privește gazele naturale, Romgaz a beneficiat de pe urma liberalizării prețului la producători prin intrarea în vigoare de la 12 aprilie a OUG 64, majorându-și producția și ajungând la o cotă de piață (a gazelor naturale) de 48,19%.

După o diminuare a consumului de gaze naturale la nivel național cu aproximativ 4,6% în 2015 și o creștere moderată de 1,9% în 2016, în anul 2017 s-a înregistrat o revigorare a acestuia, consumul crescând în perioada de raportare cu 12%, de la 79,5 TWh în primele 9 luni ale anului 2016 la 89,04 TWh în primele 9 luni din 2017. “Pe fondul creșterii consumului de gaze la nivel național, Romgaz a reușit să-și crească livrările cu 34,68% față de perioada similară a anului 2016, de la 31,86 TWh la 42,91 TWh. Ca urmare, cota de piață a Romgaz pe piața livrărilor de gaze din România a ajuns la 48,19%, fiind cu 8,12% mai mare decât cota deținută în perioada anterioară (40,08%)“, se precizează într-un raport destinat acționarilor publicat pe Bursa de Valori București (BVB).

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
venituri
electricitate
opcom