Rompetrol investește 12 milioane de dolari în modernizarea rafinăriei Vega

Rompetrol investește 12 milioane de dolari în modernizarea rafinăriei Vega
scris 29 iul 2019

Rompetrol Rafinare, companie membră a grupului KMG International, va investi aproximativ 2 milioane dolari în modernizarea centralei termice a rafinăriei Vega din Ploiești, în vederea creșterii eficienței energetice și diminuării impactului asupra mediului înconjurător, și alte 10 milioane dolari pentru reducerea amprentei rafinăriei asupra vecinătăților.

Efortul investițional se ridică la peste 1,9 milioane dolari și cuprinde, printre altele, montarea unui cazan de abur nou, achiziționat la finele anului trecut.

Totodată, un buget total de aproximativ 10 milioane dolari va fi alocat pentru proiecte de conformare la legislație, cu un impact direct în reducerea amprentei rafinăriei asupra vecinătăților și mediul înconjurător. Printre acestea, se numără montarea de capace/membrane flotante la un număr de 4 rezervoare (o soluție care nu permite formarea de vapori deasupra produsului petrolier), sisteme de recuperare vapori la punctele de încărcare auto și feroviar, achiziția de incinerator la instalația de bitum, dar și înlocuirea cuptorului de la instalația de Distilare în Vid.

Rompetrol investește 12 milioane de dolari în modernizarea rafinăriei Vega

„Implementarea de proiecte noi în cadrul rafinăriei Vega este una dintre prioritățiile Rompetrol Rafinare. În ultimii ani, unitatea din Ploiești a înregistrat o creștere operațională importantă, care ne motivează să mergem mai departe și să ducem rafinăria, în continuare, pe un drum ascendent. Instalarea cazanului de abur ne va ajuta să eficientizăm procesele de producție, dar, foarte important, să avem un impact cât mai scăzut asupra mediului înconjurător. Țelul nostru pentru următorii ani este să creștem eficiența energetică din Vega Ploiești până aproape de randamentul maxim”, spune Yedil Utekov, Director General al Rompetrol Rafinare.

Potrivit Rompetrol, cazanul de abur, de tip ignitubular cu două tuburi de focar speciale, este prevăzut cu trei drumuri de gaze de ardere, dimensiunea optimă a focarului asigurând o ardere completă și, implicit, un volum redus de aer. Procesul de ardere a gazului natural se va realiza prin gradarea combustibilului și recircularea internă a gazelor de ardere, rezultând un nivel scăzut de oxizi de azot (NOx).

Cu o greutate de circa 60 de tone, lungime de 8,9 de metri, lățime de 4,3 metri și o înălțime de 4,4 metri, noul cazan poate să producă un debit nominal de 40 t/h abur, la presiunea nominală de 15 bar și temperatura nominală de 280 grade Celsius.

EXCLUSIV FOTO Austriecii S+B Gruppe cumpără o proprietate celebră din fața BNR de la un investitor presat de datorii. În loc poate ridica birouri sau un hotel CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Austriecii S+B Gruppe cumpără o proprietate celebră din fața BNR de la un investitor presat de datorii. În loc poate ridica birouri sau un hotel

Obiectivele acestui proiect vizează, în principal, îmbunătățirea eficienței energetice a rafinăriei prin creșterea randamentului de la 91%, în prezent, la circa 96% și reducerea emisiilor rezultate în urmă procesului de producție abur, în acord cu prevederile autorizației integrate de mediu și a legislației în vigoare.

Pentru acest an, rafinăria Vega și-a propus un buget investițional de 8,8 milioane dolari, din care 4,2 milioane vor fi alocate proiectelor de optimizare și automatizare a fluxurilor de aprovizionare a materiilor prime, stocarea și producție a produselor petroliere.

Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător intern de bitum și hexan, funcționează în sinergie perfectă cu rafinăria Petromidia Năvodari, care îi asigură materiile prime / semifabricate necesare obținerii de produse și soluții speciale.

Anul trecut, rafinăria Vega a obținut opt recorduri operaționale, printre care materia primă procesată (406.000 tone), producție de bitum (peste 100.000 tone) sau producție de hexan (84.500 tone).

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
rafinare
centrală
termică
kmg