Rusia a vândut o participație de 19,5% la Rosneft, pentru 10,5 miliarde de euro

Rusia a vândut o participație de 19,5% la Rosneft, pentru 10,5 miliarde de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 dec 2016

Rusia a vândut o participație de 19,5% la grupul din industria petrolului Rosneft, pentru 10,5 miliarde de euro, către Qatar și traderul de mărfuri Glencore, contrazicând în acest fel așteptările că blocajul existent în relațiile Moscovei cu Occidentul sperie investitorii majori, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acordul demonstrează că atractivitatea deținerii unei participții la unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume depășește riscurile generate de sancțiunile occidentale impuse Rusiei din cauza conflictului din Ucraina, scrie News.ro.

Tranzacția sugerează și o posibilă reanalizare de către investitorii străini a riscurilor de a face afaceri cu Rusia, într-o perioadă în care alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite a mărit așteptările pentru o dezghețare a relațiilor dintre Moscova și Washington.

Vânzarea a fost anunțată miercuri, la câteva zile după ce Rusia și OPEC au convenit să își coordoneze reducerile de producție pentru susținerea prețurilor petrolului, fiind pentru prima oară în ultimii 15 ani când colaborează în acest sens.

Acordul a fost ținut secret, primele informații fiind date miercuri seară de către președintele Vladimir Putin și directorul general al Rosneft, Igor Secin.

Președintele turc Tayyip Erdogan a ratificat acordul cu Rusia pentru proiectul Turkish Stream CITEȘTE ȘI Președintele turc Tayyip Erdogan a ratificat acordul cu Rusia pentru proiectul Turkish Stream

”Este cel mai mare acord de privatizare, cea mai mare vânzare și achiziție care a avut loc în sectorul petrolului și gazelor în 2016”, a afirmat Putin la întâlnirea cu Secin, care a fost transmisă la televiziune.

Potrivit acordului, Glencore și fondul suveran de investiții din Qatar vor prelua un număr egal de acțiuni din participație de 19,5% la Rosneft, vândută de guvern în cadrul unui program de privatizare.

Rosneft are o capitalizare bursieră de 59,17 miliarde de dolari, ceea ce arată că acordul a fost încheiat cu un discount de 2% față de prețul pieței.

Rosneft este supusă sancțiunilor americane impuse după ce Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014. Banii din vânzarea participației vor merge direct la statul rus și nu la Rosneft, astfel încât sancțiunile nu vor fi aplicate direct.

După anunțarea acordului, Kremlinul a precizat că vor fi luate măsuri pentru ca volumul mare de valută adus de tranzacție nu va provoca volatilitate pe piața valutară a Rusiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
rosneft
glencore