Scenariu de salvare a CE Hunedoara: statul își dă în plată sieși activele viabile, în contul datoriilor bugetare

Scenariu de salvare a CE Hunedoara: statul își dă în plată sieși activele viabile, în contul datoriilor bugetare
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 aug 2016

Guvernul discută un scenariu de salvare a Complexului Energetic Hunedoara, aflat în insolvență și sub spectrul falimentului, care prevede darea în plată a minelor de cărbune și a câte unui grup de generare de la termocentralele Mintia și Paroșeni, în contul datoriilor bugetare ale complexului către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Ministerul Finanțelor, iar ulterior preluarea minelor viabile și a celor două centrale de către o entitate nou înființată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Executivul intenționează să convingă Comisia Europeană să accepte acest plan de ștergere de facto a datoriilor la stat ale CE Hunedoara arătând că este necesară menținerea în operare a unei capacități totale de generare de 380 MW la nivelul complexului nu doar pentru asigurarea securității în funcționare a sistemului energetic național, ci și a celui european. CE Hunedoara este controlat în proporție de 100% de statul român, prin Ministerul Energiei.

Potrivit unui raport recent al administratorului judiciar al CE Hunedoara, casa de insolvență GMC SPRL, la nivelul Guvernului s-a constituit un comitet interministerial care caută soluții de salvare a Complexului. Din comitet fac parte atât reprezentanți ai ministerelor Energiei, Finanțelor, Dezvoltării, Fondurilor Europene, Mediului și Muncii, cât și ai Consiliului Concurenței și ai autorităților locale.

FOTO Casa Dinu Lipatti, în care a locuit și comentatorul TV Dumitru Graur, scoasă la vânzare prin executare silită CITEȘTE ȘI FOTO Casa Dinu Lipatti, în care a locuit și comentatorul TV Dumitru Graur, scoasă la vânzare prin executare silită

"Aflat deja la a doua întâlnire, acest comitet are în discuție un scenariu ce prevede achitarea unei părți importante din datoria către bugetul statului prin darea în plată a unităților miniere și a grupurilor energetice nr. 3 de la CTE Mintia și nr. 4 de la CTE Paroșeni. Urmează ca o parte din unitățile miniere să fie incluse în programul de închidere de active miniere, cealaltă parte urmând să fie preluată de către o entitate nou înființată. Se contureaza astfel posibilitatea implementării unui plan de reorganizare care să cuprindă achitarea unei mari părți a datoriei către bugetul statului, prin darea în plată a principalelor active funcționale, restul activelor urmând a fi valorificate, iar din sumele obținute pot fi achitați, fie și parțial, ceilalți creditori. Indiferent că un asemenea plan reușește a fi dus la bun sfârșit sau eșuează după ce are loc operațiunea de dare în plată, prin el se pot rezolva ambele probleme - socială și energetică", se arată în documentul citat, datat 26 iulie 2016.

În aprilie, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, declara că ministerul intenționează păstrarea în activitate a unor grupuri electrogene care cumulează o putere instalată de 380 MW la termocentralele Mintia și Paroșeni, vitale pentru securitatea funcționării sistemului energetic național, precum și a exploatărilor miniere Livezeni și Vulcan, minele Lonea și Lupeni urmând să intre în programul de închidere etapizată până în 2018 a minelor neviabile.

Varianta preferată de minister, potrivit lui Grigorescu, era includerea activelor care vor fi păstrate, enumerate mai sus, într-o nouă companie, fără datorii, care să fie eficientă încă de la debutul activității, operațiune pentru care este nevoie de aprobarea Comisiei Europene.

"La Complexul Energetic Hunedoara, cei doi principali creditori ar trebui să privească cu încredere planul nostru. Rata de recuperare a creanțelor în cazurile de insolvență, în România, este 2%", avertiza Grigorescu. La acea dată, CE Hunedoara avea datorii totale de 1,5 miliarde lei, din care 1,2 miliarde lei către Ministerul Finanțelor și ANAF.

Afaceri cumulate de 1 miliard euro la primele 10 firme intrate în insolvență în S1. Câte companii vor mai intra în insolvență CITEȘTE ȘI Afaceri cumulate de 1 miliard euro la primele 10 firme intrate în insolvență în S1. Câte companii vor mai intra în insolvență

"România este nu doar exportator de energie în UE, este exportator de securitate energetică", spunea ministrul Victor Grigorescu în aprilie, arătând că pe această idee se va construi pledoaria autorităților române la Bruxelles pentru acceptarea de către Comisia Europeană a planului de salvare a CE Hunedoara.

În planul de dezvoltare a rețelei electrice de transport al Transelectrica sunt prevăzute lucrări de trecere a axului "Banat" (axul 220 kV Porțile de Fier-Reșița-Timisoara-Sacalaz-Arad) de la tensiunea de 220 kV la tensiunea de 400 kV și de realizare de noi linii de interconexiune în vederea creșterii nivelului de siguranță în funcționarea CHE Porțile de Fier și a creșterii capacității de transfer între România, Serbia și Ungaria.

"Aceste lucrări de investiții se vor finaliza până în 2023-2024. Până la finalizarea acestora este necesară menținerea în operare a unei capacități de 380 MW la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, respectiv a unui grup generator la CTE Mintia (grupul nr. 3 de 230 MW) și a unui grup generator la CTE Paroșeni (grupul nr. 4 de 150 MW), pentru eliminarea suprasarcinilor din SEN și menținerea siguranței acestuia", se menționează în raportul administratorului judiciar GMC SPRL.

Schimbare de lider pe piața asigurărilor. Asirom devansează Allianz-Țiriac CITEȘTE ȘI Schimbare de lider pe piața asigurărilor. Asirom devansează Allianz-Țiriac

Aceeași sursă arată însă că lucrurile "sunt abia la început" și "se mișcă foarte greu".

"Important este că un asemenea scenariu poate fi prins în cadrul planului de reorganizare, acesta poate fi aprobat de către creditori și, cel puțin teoretic, chiar și în ultimul ceas, există șanse pentru păstrarea locurilor de muncă din Hunedoara. Din păcate, un asemenea plan poate foarte ușor eșua. E posibil ca diferitele instituții implicate să nu colaboreze pentru susținerea lui, e posibil ca Guvernul României să nu convingă Comisia Europeană și să nu se obțină aprobarea pentru ajutorul de stat pentru cele doua activități, miniera și energetică, ce urmează a fi susținute, este posibil ca obstacole neprevazute - greve, accidente etc - să zădărnicească toate aceste speranțe. (...) În ceea ce ne privește, suntem sceptici cu privire la reușita reorganizării activității Complexului Energetic Hunedoara. Dacă aceste măsuri se vor lua, în calitatea ce o avem de administratori judiciari suntem pregătiți să susținem orice inițiativă menită să ducă la redresarea activității și la îndeplinirea cu succes a unui plan de reorganizare (...). În caz contrar, vom constata imposibilitatea derulării unui plan de reorganizare și vom solicita instanței trecerea la faliment a Complexului Energetic Hunedoara", avertizează administratorul judiciar.

Complexul Energetic Hunedoara este controlat integral de statul român, prin Ministerul Energiei, și este cel mai mare agent economic din Valea Jiului și din județul Hunedoara, fiind totodată singura societate care furnizeză agent termic în municipiul Deva și în orașele din Valea Jiului. Complexul asigură circa 5% din producția de energie electrică a României și avea aproximativ 6.300 de angajați în momentul intrării în insolvență, la minele de huilă Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni.

În plus, în baza unei HG din 2013, o parte din energia necesară pentru echilibrarea sistemului energetic național în situațiile în care apar brusc diferențe mari între producția și consumul de electricitate este achiziționată obligatoriu de Transelectrica de la Complexul Energetic Hunedoara, în regim reglementat. 

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara
ce hunedoara
valea jiului
mineri
minerit
mineri valea jiului
minerit valea jiului
mintia
paroseni