Schemă de ajutor de stat aprobată de Guvern: Prețul la energie, subvenționat pentru consumatorii industriali

Schemă de ajutor de stat aprobată de Guvern: Prețul la energie, subvenționat pentru consumatorii industriali
scris 20 dec 2019

Guvernul a aprobat, vineri, prin ordonanță de urgență, instituirea unei scheme de ajutor de stat prin care consumatorii industriali să beneficieze de prețuri reduse la energie. Schema va compensa costurile marilor jucători cu achiziția obligatorie de certificate de emisii de dioxid de carbon (CO2). Prim-ministrul Orban promisese introducerea schemei, argumentând că producătorii români au avut de suferit de pe urma OUG 114, prin creșterea prețului la energie electrică sau la gazul metan.

”Există vorba de o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană, aplicată în 12 țări europene, care permite pentru consumatorii industriali din 15 domenii să beneficieze, prin intermediul certificatelor de dioxid de carbon, de reduceri ale prețului la energie electrică”, a anunțat premierul Orban, la începutul ședinței de guvern.

Potrivit ministrului Economiei, Virgil Popescu, o cotă de 15% din sumele obținute din vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon va finanța schema de ajutor de stat pentru cele 15 sectoare industriale.

Totodată, o cotă de 29% din suma obținută va fi virată la la bugetul de stat, o altă cotă de 50% va merge către bugetul Fondului de Mediu, în timp ce o cotă de 6% va fi destinată unor proiecte de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Proiectele din urmă vor fi aprobate prin ordin al Ministerului Economiei și derulate prin Fondul de Mediu.

Executivul alocă 475 milioane lei primăriilor, pentru cheltuieli urgente de funcționare CITEȘTE ȘI Executivul alocă 475 milioane lei primăriilor, pentru cheltuieli urgente de funcționare

"Eu cred că este un lucru bun, riscam relocarea industriilor din aceste sectoare. Cred că reușim să venim în sprijinul industriilor respective și reușim ca să menținem locurile de muncă în România, ceea ce este foarte important, și să creștem competitivitatea industriei românești", a susținut ministrul Economiei.

Prim-ministrul Orban declarase anterior că a discutat cu miniștrii Economiei și Finanțelor despre introducerea unei scheme de ajutor de stat pentru companiile care au avut de suferit de pe urma Ordonanței de Urgență nr. 114/2018 (OUG 114), prin creșterea prețului la energie electrică sau la gazul metan. Premierul susține că altfel ar fi în pericol locurile de muncă a sute de mii de români.

Prim-ministrul a afirmat că, pentru a-și menține profitabilitatea, companiile producătoare au mărit prețul către companii, iar la ora actuală au fost afectate toate companiile în care, în structura costurilor, costul cu energie electrică sau cu gazul metan au o pondere semnificativă. Orban a dat ca exemplu siderurgia  sau petrochimia, unde prețurile sunt aproape duble, la gaz natural sau electricitate, față de prețurile din Germania.

ULTIMA ORĂ Curtea Constituțională poate decide liberalizarea completă și imediată a pieței de energie CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Curtea Constituțională poate decide liberalizarea completă și imediată a pieței de energie

Instiuirea unei astfel de scheme de ajutor de stat a fost a avută în vedere și de Guvernul Dăncilă, care a aprobat constituirea unei comisii interministeriale pentru stabilirea schemei de compensare pentru certificatele de emisii de dioxid de carbon.

Un studiu comandat de Federația Patronală Petrol și Gaze (FPGG), ai cărei cei mai importanți membri sunt marii producători de gaze OMV Petrom și Romgaz, propune adoptarea unei definiții a consumatorului casnic vulnerabil de gaze naturale care ar putea acoperi 20% din populația din România și introducerea unei scheme prin care consumatorilor vulnerabili să le fie subvenționate jumătate din costurile facturilor de consum de gaze, schemă care să fie finanțată printr-o "taxă socială" plătită de ceilalți clienți finali, precum și prin discounturi acordate de furnizori.

Miza este eliminarea plafonului de 68 lei/MWh în ceea ce privește prețul cu care producătorii interni vând furnizorilor gazele destinate consumului clienților casnici și CET-urilor care produc căldură pentru populație, dar și recunoașterea integrală, pentru furnizori, în prețul final de furnizare către clienții casnici aprobat de ANRE, a costurilor cu achiziția gazelor.

Discret: ANRE s-a pregătit pentru abrogarea suprataxei de 2% din energie și gaze. După atenționările Profit.ro, Orban a atacat direct ANRE CITEȘTE ȘI Discret: ANRE s-a pregătit pentru abrogarea suprataxei de 2% din energie și gaze. După atenționările Profit.ro, Orban a atacat direct ANRE

De asemenea, scumpirea exponențială a prețului certificatelor de emisiii de gaze cu efect de seră, a căror achiziție este obligatorie în baza legislației europene și naționale, creează probleme financiare foarte mari atât producătorilor de energie din combustibili fosili convenționali, în primul rând celor care folosesc cărbune, dar și marilor consumatori industriali de energie.

Aceștia din urmă beneficiază de mai mulți ani de un ajutor de stat ce constă în reducerea obligației de achiziție de certificate verzi destinate subvenționării producției de energie din surse regenerabile.  

 

viewscnt
Afla mai multe despre
schema
ajutor
stat
companii
energie
pret
gaze
orban
guvern
oug 114