Scumpirea masivă a energiei a erodat cu 44% profitul Transelectrica

Scumpirea masivă a energiei a erodat cu 44% profitul Transelectrica
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 mai 2019

Profitul net al Transelectrica, operatorul sistemului energetic național controlat de statul român prin Ministerul Economiei, a scăzut cu 44% în primul trimestru al anului, la 38 milioane lei, în principal din cauza scumpirii cu 50% a energiei pe care compania o achiziționează din piață pentru compensarea pierderilor din rețeaua de transport.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Veniturile din transport ale Transelectrica au înregistrat o creștere de 6%, la 317 milioane lei, pe fondul tarifului de transport realizat mai mare (+7%) practicat în T1 2019 față de T1 2018 și a creșterii veniturilor obținute din vânzările de capacitate de transport transfrontalier, aceste creșteri absorbind complet scăderea consumului de energie electrică la nivel național ce s-a reflectat în cantități tarifate mai mici (-2%), se arată în raportul trimestrial al companiei.

"Contextul T1 2019 a fost unul dificil, caracterizat de costuri mari cu operarea sistemului de transport, în special costurile cu procurarea energiei electrice pentru compensarea pierderilor tehnice din rețea (CPT). În ciuda faptului ca nivelul fizic al pierderilor tehnice a fost mai mic față de anul precedent (procent pierderi tehnice de 2,35% în T1 2019 față de 2,83% în T1 2018), costurile totale cu achiziția energiei au fost semnificativ mai mari (+14 milioane lei, în creștere cu 21%), pe fondul creșterii substanțiale a prețului la energie în piața angro. Prețul mediu plătit de Transelectrica a fost cu peste 50% mai mare, crescând de la 194 lei/MWh în T1 2018 la 299 lei/MWh în T1 2019", relevă sursa citată.

O nouă problemă gravă de securitate afectează toate procesoarele Intel produse din 2011 până în prezent. \ CITEȘTE ȘI O nouă problemă gravă de securitate afectează toate procesoarele Intel produse din 2011 până în prezent. "ZombieLoad"

Cheltuielile cu taxele și impozitele au fost mai mult decât duble în primul trimestru al anului, comparativ cu perioada similară din 2018, crescând de la 5,447 la 12,897 milioane lei, în principal ca urmare a majorării de 20 de ori, de la 0,1% la 2% din cifra de afaceri anuală, a contribuției bănești datorate de companie Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Investițiile Transelectrica, reflectate în achiziții de imobilizări corporale și necorporale, au crescut cu 16% în primul trimestru, la 49 milioane lei.

Potrivit companiei, schimburile fizice transfrontaliere de export de energie au scăzut cu 37,8% în T1 2019 față de perioada similară din 2018, în timp ce fluxurile transfrontaliere de import au înregistrat o creștere de 147,6%.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
smart sa; tanzania
smart tanzania
insolventa smart sa
majorare de capital transelectrica smart sa; mentenanta sistemului energetic national