Șeful E.ON România explică de ce au explodat facturile

Șeful E.ON România explică de ce au explodat facturile
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 ian 2022

Producătorii de energie și gaze, importatorii, precum și statul român, prin intermediul taxelor, sunt cei care au de câștigat de pe urma creșterii facturilor, în timp ce furnizorii nu au niciun beneficiu în plus, a afirmat directorul general al E.ON România, Volker Raffel.

Urmărește-ne și pe Google News

El a spus că E.ON nu mai găsește nicăieri să cumpere energie la un preț rezonabil și a calificat drept o "nebunie" prețul la care producătorii își vând în prezent energia.

Vânzările de coniac franțuzesc au depășit nivelul la care erau înaintea pandemiei CITEȘTE ȘI Vânzările de coniac franțuzesc au depășit nivelul la care erau înaintea pandemiei

"Ceea ce s-a schimbat este că producătorii cer cu mult mai mulți bani decât o făceau înainte. Iar noi trebuie să cumpărăm energie pentru consumatorii noștri și suntem expuși la aceste prețuri. Nu știu exact ce s-a întâmplat acolo. Am câteva explicații. Dar ceea ce s-a întâmplat acolo e nebunie. Nu mai găsim să cumpărăm nicăieri energie la prețuri rezonabile. Dar trebuie să o cumpărăm în fiecare zi, pentru că nu putem să le spunem clienților noștri că a fost prea scumpă și nu o să le livrăm energie. Trebuie să o facem. Componenta de taxe din factură, de asemenea, a crescut. Majoritatea producătorilor sunt deținuți de către stat, iar statul ia o mare parte din suma facturată", a spus Raffel, într-un interviu acordat Agerpres.

Potrivit acestuia, scumpirile galopante din piață au trei cauze.

Hagag a plătit avansul pentru terenul de pe Bulevardul Primăverii CITEȘTE ȘI Hagag a plătit avansul pentru terenul de pe Bulevardul Primăverii

"Sunt trei motive pentru care prețurile sunt atât de sus: unul este Green Deal și prețurile mari ale emisiile de carbon, dar nu este motivul principal. Motivul principal este că în toată lumea prețul energiei crește, pentru că există competiție în industrie să recupereze producția pierdută, acum vor să producă mai repede, au nevoie de mai multă energie. Dar există un aspect specific Europei în această perioadă: Europa depinde de importurile de gaze, iar importurile fizice de gaze sunt foarte mici în acest moment. Este adevărat că, prin contractele noastre, importatorii din Rusia și-au respectat angajamentele, dar nu pot spune dacă cumpără din piața angro europeană ca să-și onoreze obligațiile. Nimeni nu știe cu exactitate. Ceea ce știu este că importurile fizice din Rusia sunt în acest moment la un minim istoric. Iar volumele de gaze depozitate sunt și ele mici, nu în cazul nostru, noi avem suficient gaz în depozite, dar în general în Europa nivelul de stocare este mic, importurile sunt mici și avem o situație geopolitică fierbinte în prezent, iată de ce prețurile în Europa în această perioadă sunt mai mari", a arătat șeful E.ON România.

El a propus adoptarea pe plan local a unei soluții implementate în Franța.

FOTO Autoritățile avertizează asupra unui virus care afectează telefoanele cu Android: Mesajele sunt create astfel încât să pară a veni de la un serviciu de curierat CITEȘTE ȘI FOTO Autoritățile avertizează asupra unui virus care afectează telefoanele cu Android: Mesajele sunt create astfel încât să pară a veni de la un serviciu de curierat

"(…) să facem cum au făcut francezii. Aceștia au spus: acele centrale ale căror costuri de producție nu au crescut trebuie să dea energie la prețuri mai mici, nu la prețul pieței. Aceasta ar putea fi, de asemenea, o soluție. Dar ar fi complet greșit să reglementezi din nou toată industria. De câte ori ar trebui repetată această greșeală? A fost făcută de mai multe ori în ultimii ani, iar rezultatul a fost lipsa investițiilor. Astfel că este nevoie să protejăm consumatorii, să luăm decizii politice pentru a ne sprijini consumatorii, dar nu prin reglementarea întregului sector, ci prin reducerea facturilor unde e nevoie să fie reduse", a declarat Volker Raffel.

Șeful E.ON România a mai spus că lucrează de peste 20 de ani în industria energetică și nu a mai văzut niciodată o criză precum cea din momentul de față.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpiri energie gaze
plafonare preturi energie gaze
compensare facturi energie gaze
e.on romania