Șeful Moldovagaz, companie unde Gazprom este acționar majoritar, propune ca Moldova să preia tranzitul gazelor rusești din Ucraina

Șeful Moldovagaz, companie unde Gazprom este acționar majoritar, propune ca Moldova să preia tranzitul gazelor rusești din Ucraina

Vadim Ceban

Profit.ro
Profit.ro
scris 8 dec 2023

Șeful companiei naționale de gaze din Republica Moldova, Moldovagaz, deținută în proporție de 50 la sută de Gazprom, a propus să preia transportul livrărilor gigantului rus care trec prin Ucraina, dacă Kievul decide să nu reînnoiască un contract de tranzit ce expiră anul viitor, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vadim Ceban a declarat într-un interviu la televiziunea Vocea Basarabiei, că Moldova ar prefera ca acest contract să fie reînnoit, dar compania sa, Moldovagaz, este în orice caz pregătită să preia controlul tranzitului de gaze prin Ucraina către Moldova și mai departe către alte țări europene, scrie News.ro.

Engie își actualizează sistemele informatice. Nu va emite facturi o bună parte din ianuarie CITEȘTE ȘI Engie își actualizează sistemele informatice. Nu va emite facturi o bună parte din ianuarie

Gazprom controlează o participație de 50% plus unu la Moldovagaz, în timp ce guvernul Moldovei deține doar 35,6% din acțiuni, iar 13% sunt deținute de regiunea separatistă pro-rusă Transnistria.

"Situația optimă pentru Republica Moldova ar fi ca Ucraina să reînnoiască contractul privind tranzitul gazelor rusești", a declarat Ceban. "Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Moldovagaz poate efectua transportul gazelor Gazprom care trec prin teritoriul ucrainean", a adăugat el.

Ministrul ucrainean al Energiei a declarat în august că Kievul nu are intenția de a avea negocieri pentru reînnoirea contractului, după ce Rusia a declarat că ar lua în considerare prelungirea contractului de tranzit.

Moldova nu primește în prezent gaz rusesc și își asigură aprovizionarea din alte surse europene. Chișinăul a primit ajutor de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru finanțarea achizițiilor. Însă regiunea transnistreană se bazează pe livrările Gazprom și a acumulat datorii de aproximativ 10 miliarde de dolari, pe care Gazprom nu a încercat să le recupereze.

Ceban a declarat că, dacă Moldovagaz preia controlul tranzitului gazelor prin Ucraina, Transnistria va trebui să plătească pentru tranzitul de gaze pe care îl primește - în prezent 5,7 milioane de metri cubi pe zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
moldovagaz