Stocurile mondiale de petrol au crescut în primul trimestru, în pofida reducerii producției OPEC

Stocurile mondiale de petrol au crescut în primul trimestru, în pofida reducerii producției OPEC
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 apr 2017

Stocurile mondiale de petrol au scăzut probabil în primul trimestru, în pofida aplicării aproape perfecte a acordului OPEC de reducere a livrărilor, menit să atenueze surplusul din piață, a anunțat joi Agenția Internațională pentru Energie, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În timp ce reducerile de producție puse în practică de membrii OPEC și de state din afara organizației precum Rusia aproape au echilibrat piața, iar stocurile ar trebui să scadă în trimestrul al doilea, stocurile au crescut ușor în primele trei luni ale anului din cauza creșterilor de producție anterioare acordului, se arată în raportul lunar al AIE.

Agenția a redus estimările referitoare la creșterea cererii din cauza activităților economice sub așteptări din India și Rusia, scrie News.ro.

RCS&RDS s-a \ CITEȘTE ȘI RCS&RDS s-a "fript" în iarnă cu strategia prețurilor mici la energie și vrea să reducă la jumătate livrările către marii clienți industriali

Cotațiile petrolului au crescut la sfârșitul anului trecut, datorită anunțării de către OPEC și Rusia a unui efort comun pentru oprirea declinului din ultimii trei ani, dar creșterile au stagnat din cauza semnelor că reducerile de producție nu funcționează suficient de repid și încurajează producătorii rivali din SUA să acopere deficitul.

”Stocurile mondiale ar putea să fi crescut în primul trimestru”, se arată în raportul AIE.

Contractele futures pentru petrolul american sunt în scădere cu 8 cenți, la 53,03 dolari pe baril, la bursa din New York.

Stocurile de țiței ale celor 34 de state din OPEC au crescut cu 38,5 milioane de barili în primul trimestru, la aproximativ 3 miliarde de barili, compensând declinul din economiile emergente.

AIE a redus estimarea referitoare la creșterea cererii mondiale de petrol din acest an, cu aproximativ 100.000 de barili pe zi, la 1,3 milioane de barili pe zi, respectiv cu 1,4%, ca urmare a consumului  mai scăzut din statele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și a activităților economice din India și Rusia, care au încetinit.

OPEC a respectat în proporție de 99% reducerea de producție promisă la sfârșitul anului trecut.

Producția de petrol a organizației a scăzut cu 365.000 de barili pe zi, la 31,68 milioane de barili pe zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
stocuri petrol
opec