TABEL Consumul de gaze a scăzut cu peste 7%, importurile – cu 35%, iar cele mai multe prețuri angro libere – cu procente de 2 cifre. Plus masiv la exporturi

TABEL Consumul de gaze a scăzut cu peste 7%, importurile – cu 35%, iar cele mai multe prețuri angro libere – cu procente de 2 cifre. Plus masiv la exporturi
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 7 mar 2024

Consumul de gaze naturale al clienților finali din România a scăzut cu 7,29% anul trecut față de 2022, coborând sub pragul de 100 milioane MWh, la 94,83 milioane MWh, în timp ce producția internă a urcat ușor, cu 1,45%, la 99,24 milioane MWh, potrivit datelor definitive, analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Importurile au scăzut semnificativ, cu 35,04%, la 18,45 milioane MWh. Exporturile, în schimb, s-au majorat procentual aproabe dublu în comparație cu cota de diminuare a importurilor, respectiv cu 61,39%, la 13,22 milioane MWh.

Familia Crăciunescu din Râmnicu-Vâlcea – cumpărător în tranzacția de 50 milioane lei în care Infinity Capital a vândut participația la Univers CITEȘTE ȘI Familia Crăciunescu din Râmnicu-Vâlcea – cumpărător în tranzacția de 50 milioane lei în care Infinity Capital a vândut participația la Univers

Înmagazinările în depozite au scăzut cu peste 22%, la 22,48 milioane MWh, în timp ce extragerile din depozite au urcat ușor, cu 2,55%, la 20,6 milioane MWh.

Circa 45% din producția internă, adică o cantitate de aproape 46 milioane MWh, a fost livrată de producătorii români pentru satisfacerea consumului populației și CET-urilor, la preț reglementat de 150 lei/MWh. Cantitatea a fost de 2,3 ori mai mare decât cea din anul anterior.

FOTO Un nou spital de amploare pregătit în București CITEȘTE ȘI FOTO Un nou spital de amploare pregătit în București

Volumul tranzacțiilor pe piața liberă a contractelor bilaterale a scăzut cu mai mult de jumătate, la puțin peste 35 milioane MWh, iar prețul mediu pe acest segment s-a redus cu peste 41%, de la 411,67 în 2022 la 242,09 lei/MWh în 2023.

Prețul mediu al importurilor s-a prăbușit cu 61%, de la 532,11 la 211,50 lei/MWh. Ieftinirea mai accentuată a gazelor externe explică, de altfel, efectuarea de importuri în continuare, în pofida acoperirii aritmetice integrale a consumului național din producția internă.

VIDEO ANUNȚ - De la București la Craiova, cu trenul în doar 2 ore și viteză de 120 km/h CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ - De la București la Craiova, cu trenul în doar 2 ore și viteză de 120 km/h

Pe de altă parte, pe cele mai multe dintre piețele forward ale Bursei Române de Mărfuri (BRM) au fost consemnate scumpiri. Pe cea mai accesată dintre ele, cea dublu competitivă, unde s-au tranzacționat aproape 6 milioane MWh (dar în scădere masivă, de la peste 27 milioane MWh în 2022), cotația medie a crescut cu 9,4%, de la 365,36 lei/MWh la aproape 400 lei/MWh.

În schimb, pe piețele spot ale BRM, prețul mediu pentru ziua următoare a scăzut cu 83,7%, de la 627,33 la 185,56 lei/MWh, la o cantitate tranzacționată de 6,9 milioane MWh (față de 9,6 milioane MWh în 2022), iar cel intraday – cu 64,5%, de la 527,24 la 187,04 lei/MWh, la un volum de tranzacții relativ constant de la an la an, de peste 4,1 milioane MWh.

TABEL Consumul de gaze a scăzut cu peste 7%, importurile – cu 35%, iar cele mai multe prețuri angro libere – cu procente de 2 cifre. Plus masiv la exporturi

OpenAI iese la atac: Elon Musk și-ar fi dorit o fuziune între noi și Tesla CITEȘTE ȘI OpenAI iese la atac: Elon Musk și-ar fi dorit o fuziune între noi și Tesla

De curând, la finalul lunii trecute, prețul spot al gazelor pe piața liberă autohtonă a coborât sub 110 lei/MWh, cel mai redus nivel al ultimilor 3 ani, situându-se cu 30% sub prețul la care producătorii sunt obligați de Guvern să vândă gaze furnizorilor pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor.

Un preț similar s-a mai înregistrat doar în 2 zile în ultimii 3 ani, și în plină vară, pe 3 și 4 iunie 2023, nu iarna, ca acum.

FOTO - ANPC în control la magazine chinezești CITEȘTE ȘI FOTO - ANPC în control la magazine chinezești

Deși actuala reglementare a pieței pare caducă, Guvernul este reticent să renunțe definitiv la ea, preferând să impună producătorilor români un algoritm de vânzare a gazelor la cel mai mic preț dintre prețul reglementat de 150 lei/MWh și prețul mediu al pieței libere rezultat din tranzacțiile cu livrare în luna de consum.

În plus, Guvernul vrea să elimine principalul stimulent pentru producători în ceea ce privește vânzările angro la preț reglementat. În prezent, producătorii de gaze nu sunt supraimpozitați pe vânzările reglementate de cantități destinate casnicilor și CET-urilor. De la 1 aprilie 2024, însă, se vrea aplicarea impozitului pe veniturile suplimentare și pentru cantitățile vândute la cotație reglementată.

viewscnt
Afla mai multe despre
consum gaze
producție gaze
preț gaze
ieftinire gaze