GRAFICE Gazele pe piața liberă, la cel mai redus nivel al ultimilor 3 ani, cu 30% sub cel reglementat. Ce efecte apar

GRAFICE Gazele pe piața liberă, la cel mai redus nivel al ultimilor 3 ani, cu 30% sub cel reglementat. Ce efecte apar
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 29 feb 2024

Prețul spot al gazelor pe piața liberă autohtonă a coborât sub 110 lei/MWh, cel mai redus nivel al ultimilor 3 ani, situându-se cu 30% sub prețul la care producătorii sunt obligați de Guvern să vândă gaze furnizorilor pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor, conform analizei Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Marți, pe piața intraday, s-au tranzacționat 65 MWh la un preț minim al zilei de 105,9 lei./MWh, prețul mediu al celor 2,3 GWh comercializați cu livrare în aceeași zi situându-se la 108,7 lei/MWh.

Electrica Furnizare, nou mesaj către clienți. Detalii despre noul cod de client, transmitere index și facturi CITEȘTE ȘI Electrica Furnizare, nou mesaj către clienți. Detalii despre noul cod de client, transmitere index și facturi

Un preț similar s-a mai înregistrat doar în 2 zile în ultimii 3 ani, în plină vară, și nu iarna, cum se întâmplă în prezent, pe 3 și 4 iunie 2023.

Cu excepția acestor 2 zile, ultima dată când prețul spot al gazelor a fost mai redus de 110 lei/MWh era pe 5 mai 2021.

Și pe cealaltă piață spot, cea pentru ziua următoare, prețul gazelor a coborât la 110 lei, într-o tranzacție cu 122 MW livrați duminică.

VIDEO Grecii anunță - pornesc forajul celor mai lungi tuneluri din România CITEȘTE ȘI VIDEO Grecii anunță - pornesc forajul celor mai lungi tuneluri din România

În ultimele 4 zile de tranzacționare, prețul mediu pentru întregul volum tranzacționat pentru ziua următoare a fost de 114 lei/MWh.

Deși actuala reglementare a pieței pare caducă, Guvernul este reticent să renunțe definitiv la ea, preferând să impună producătorilor români un algoritm de vânzare a gazelor la cel mai mic preț dintre prețul reglementat de 150 lei/MWh și prețul mediu al pieței libere rezultat din tranzacțiile cu livrare în luna de consum.

În plus, Guvernul vrea să elimine principalul stimulent pentru producători în ceea ce privește vânzările angro la preț reglementat. În prezent, producătorii de gaze nu sunt supraimpozitați pe vânzările reglementate de cantități destinate casnicilor și CET-urilor. De la 1 aprilie 2024, însă, se vrea aplicarea impozitului pe veniturile suplimentare și pentru cantitățile vândute la cotație reglementată.

VIDEO PROFIT LIVE Alin Trușcă, CEO EVOhoreca: Există o propunere pe masă de preluare parțială a unui pachet de acțiuni. Avem niște discuții cu o companie românească CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Alin Trușcă, CEO EVOhoreca: Există o propunere pe masă de preluare parțială a unui pachet de acțiuni. Avem niște discuții cu o companie românească

Principala victimă vor fi OMV Petrom, BSOG și, în special, Romgaz.

Compania la care statul român este principal acționar va înregistra, în urma scăderii prețurilor și o reducere a veniturilor, dar, în eventualitatea adoptării proiectului legislativ aflat neoficial în dezbatere publică, și la o majorare semnificativă a cheltuielilor.

VIDEO BYD a prezentat SUV-ul hibrid care poate să plutească CITEȘTE ȘI VIDEO BYD a prezentat SUV-ul hibrid care poate să plutească

În 2023, Romgaz a obținut un profit de 2,81 miliarde lei, în creștere cu 10,42% față de cel de 2,55 miliarde lei din 2022, reglementarea la 150 lei/MWh a prețului de vânzare a gazelor destinate consumului populației și CET-urilor reducând cheltuielile companiei mai mult decât a diminuat veniturile acesteia.

Astfel, cheltuielile totale au scăzut cu 54,77% față de 2022, în principal datorită diminuării impozitului pe veniturile suplimentare aferente gazelor naturale (cu 4 miliarde lei) și a cheltuielilor cu redevența (cu un miliard lei).

Compania își bugetase pentru 2024 cheltuieli cu plata impozitelor și taxelor de doar 1,65 miliarde de lei, în scădere cu aproape 50% față de 2023. Chiar și așa, profitul net era estimat la 2,6 miliarde lei, sub cel din acest an.

Motivul: Romgaz trebuie să investescă anul viitor 3,3 miliarde de lei (dar și în următorii 2 ani sume similare) în proiectul Neptun Deep, ceea ce ridică nivelul total al investițiilor din 2024 la peste 4,4 miliarde lei, plus rambursări de credite de 325 mii lei.

Musk: SUA au devenit un paradis pentru cei mai periculoși criminali din lume CITEȘTE ȘI Musk: SUA au devenit un paradis pentru cei mai periculoși criminali din lume

Dacă la aceasta se adaugă și veniturile mai reduse ca urmare a scăderii prețurilor, dar și miliardele care vor lua calea bugetului în urma eliminării scutirii de plata impozitului pe veniturile suplimentare, compania ar putea avea probleme de finanțare, în special a proiectului Neptun Deep, pentru care vrea să se împrumute pe piețele externe. În urma dispariției unor venituri și majorării cheltuielilor, probabil că și costul de finanțare solicitat va fi altul.

Iar cheltuielile financiare ale companiei sunt oricum în creștere cu 127,16% ca urmare a „costurilor cu dobânda aferentă împrumutului bancar de 325 milioane euro contractat în anul 2022 pentru achiziția acțiunilor ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited” de la care a achiziționat participația la Neptun Deep.

Șeful Renault: Producătorii auto și furnizorii de energie din Europa trebuie să colaboreze mai mult pentru a ajunge China în domeniul vehiculelor electrice CITEȘTE ȘI Șeful Renault: Producătorii auto și furnizorii de energie din Europa trebuie să colaboreze mai mult pentru a ajunge China în domeniul vehiculelor electrice

Spre deosebire de partenerul său OMV Petrom, care dispune de cash (peste 13,3 miliarde lei la finalul anului trecut), numerarul, echivalentele de numerar și alte active financiare (depozite la bănci și titluri de stat achiziționate) deținte de Romgaz au fost la 31 decembrie 2023 de doar 3 miliarde lei, în creșrtere un miliarde lei față de cele de la finalul anului precedent.

Recent, Profit.ro anticipa că, în condițiile unei producții relativ constante (care însă ar putea scădea suplimetar, efect al reintroducerii supraimpozitării), unui nivel extrem de ridicat de umplere a depozitelor la ieșirea din iarnă, și cu o cerere în picaj, în absența unor șocuri externe, este de așteptat ca prețurile, și așa reduse pentru o perioadă de iarnă, să scadă suplimentar.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
dereglementare
omv petrom
romgaz