TABEL O nouă scumpire a benzinei în toate stațiile din capitală

TABEL O nouă scumpire a benzinei în toate stațiile din capitală
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 10 apr 2023

Toate companiile distribuitoare de carburanți au scumpit în acest weekend benzina cu 4 bani/l, păstrând prețul motorinei neschimbat. În cazul liderului pieței, OMV Petrom, majorarea de preț de luni vine după una similară efectuată vineri, ceea ce sugerează că și concurența va mai efectua, în următoarele ore, așa cum a obișnuit piața, o creștere de prețuri suplimentară la benzină.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la 26 de bani pe litru, după ce în urma cu 6 luni aceasta ajunsese și la 1,5 lei/l. În această perioadă volatilă, cu scumpiri și ieftiniri repetate, benzina s-a scumpit cu aproape 25 bani/l, în timp ce combustibilul diesel s-a ieftinit cu circa un leu/l.

Principala explicație a scumpirilor repetate din ultima săptămână este aprecierea cotațiilor internaționale ale produselor petroliere și țițeiuui Brent, care se apropie de 85 dolari/baril și de nivelurile maxime ale ultimelor 3 luni în urma deciziei cartelului OPEC de a-și reduce voluntar producția. În urmă cu numai 2 săptămâni, Brent-ul se tranzacționa la cel mai redus nivel din ultimul an, de 72,9 dolari pe baril.

În plus, a crescut și cererea regională, în special de motorină, România fiind în ultima perioadă principalul furnizor de carburanți al Ucrainei.

Totodată, În plus, în aprilie, va intra într-o revizie programată de 42 de zile și rafinăria Petrobrazi, operată chiar de liderul pieței, OMV Petrom.

În urma mișcării de prețuri de vineri, diferența dintre prețul motorinei standard comercializate în stațiile OMV din capitală, de 7,15-7,18 lei/l, și cel al benzinei standard din aceleași stații, de 6,89-6,73, a coborât la 26 de bani/l. În stațiile Petrom, diferența este de 29 de bani/l, benzina fiind comercializată cu 6,78-6,84 lei/l, iar motorina cu 7,07-7,10 lei/l.

Comparativ, pe 8 octombrie 2022, de exemplu, benzina era cu aproximativ 25 bani mai ieftină (6,56-6,63 lei/l în stațiile Petrom și 6,68-6,71 lei/l în cele OMV) în timp ce diesel-ul cu aproape un leu/l mai scump (7,99-8,02 lei/l în stațiile Petrom și 8,07-8,10 lei/l în cele OMV).

Evoluția prețurilor carburanților în stațiile din capitală

Evoluția prețurilor carburanților în stațiile din capitală

Ca și în cazul gazului natural, și în cel al motorinei, Uniunea Europeană, inclusiv România, era dependentă de Rusia, fiind importator net.

În ultima parte a anului trecut, anticipând embargoul impus de UE importului de țiței rusesc, pe 5 decembrie, și apoi celui de produse rafinate rusești, pe 5 februarie, toate companiile distribuitoare de carburanți europene au importat masiv motorină, dat fiind și structura consumului și cea deficitară a producției.

Evoluția cotațiilor țițeiului Brent din ultimele 3 luni

Evoluția cotațiilor țițeiului Brent din ultimele 3 luni

Presiunea venită pe partea de cerere a dezechilibrat raportul de prețuri dintre motorină și benzină din partea a doua a anului trecut, care s-a reflectat în cotațiile internaționale ale celor două tipuri de produse, raport care, în prezent, ca urmare a stocurilor de motorină realizate, trece printr-un fenomen contrar.

Potrivit calculelor Profit.ro, rafinăriile din România trebuie să identifice în 2023 surse alternative pentru cel puțin 80% din importurile de motorină efectuate anul trecut, iar cele europene, pentru aproximativ 50%, care în 2022 au provenit din Rusia, pe 5 februarie intrând în vigoare embargoul impus de UE importului de carburanți rusești.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
omv
petrom
lukoil
mol
rompetrol
embargo
rusia