Tabelul final al creanțelor CE Hunedoara va fi publicat abia în 20 octombrie, din cauza unor contestații

Tabelul final al creanțelor CE Hunedoara va fi publicat abia în 20 octombrie, din cauza unor contestații
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 sep 2016

Tabelul final al creanțelor Complexului Energetic Hunedoara (CEH), companie de stat aflată în insolvență, cu creanțe admise de 1,436 miliarde lei (320 milioane euro), va fi publicat în 20 octombrie, dacă vor fi rezolvate toate contestațiile în curs, au declarat vineri, pentru News.ro, reprezentanți ai administratorul judiciar al complexului, casa de insolvență GMC Craiova.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Tabelul preliminar al creanțelor, în care GMC a admis două treimi din din sumele totale de 2,28 miliarde lei solicitate de creditori, a fost publicat în data de 24 august.

Data inițială de afișare a tabelului final era 16 septembrie, în cazul în care nu erau depuse contestații.

”Au fost depuse patru sau cinci contestații, ultima pe 8 septembrie, cu dată de soluționare 20 octombrie. Sumele contestate nu sunt mari, nu vor fi schimbări majore la creanțele finale”, a declarat, pentru News.ro, un preprezentant al GMC Craiova.

Datoriile altor creditori care au depus contestații sunt mult mai mici decât cele ale statului român, care are 82% din datorie.

Datoria către Ministerul Finanțelor este de 1,17 miliarde lei, reprezentat de trei entități la masa credală.

ROPEPCA: Rezervele dovedite de gaze ale României se vor epuiza în nouă ani, iar cele de țiței în 12 ani CITEȘTE ȘI ROPEPCA: Rezervele dovedite de gaze ale României se vor epuiza în nouă ani, iar cele de țiței în 12 ani

Astfel, cea mai mare datorie, de 617 milioane lei, este către Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Hunedoara, 533,3 milioane lei este către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, iar 20,9 milioane lei către Direcția Generală de Trezorerie și Datorie Publică.

CEH a intrat în insolvență pentru a doua oară în 23 iunie, după ce Tribunalul Hunedoara a decis deschiderea procedurii în acest sens, administratorul judiciar provizoriu fiind desemnat Casa de Insolvență GMC.

Inițial, complexul intrase în insolvență în ianuarie, dar Curtea de Apel Alba Iulia a decis, în 19 mai, anularea intrării în insolvență.

După afișarea tabelului final al creanțelor trebuie depus un plan de reorganizare a companiei, care poate fi făcut de administratorul judiciar, de companie sau de creditori.

Dacă, în termen de 30 de zile nu este depus acest plan, atunci va putea fi solicitată declanșarea procedurii de faliment.

Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvență pentru prima dată în luna ianuarie a acestui an, după ce a înregistrat pierderi de circa 900 de milioane lei în 2015.

La Complexul Energetic Hunedoara lucrează în jur de 6.300 de angajați la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan și la termocentralele Mintia și Paroșeni.

Un raport făcut în acest an de către un comitet pentru minerit din Ministerul Energiei a arătat că la Complexul Energetic Hunedoara este nevoie de două grupuri energetice, Paroșeni și Deva, și de două mine viabile, Livezeni și Vulcani, în timp ce minele Lonea și Lupeni sunt considerate fără viitor și trebuie închise.

viewscnt
Afla mai multe despre
ce hunedoara
creante